19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Центр зайнятості інформує>Кримінальна відповідальність!
П'ятниця, 18 червня 2021 12:23

Кримінальна відповідальність!

‼!! Відповідальність безробітного‼!!

Подання достовірної інформації – обов’язок клієнта служби зайнятості!!!

Відповідно до п. 3 ст. 36Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»  передбачена відповідальність за недотримання покладених на застраховану особу обов’язків, тобто сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов’язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Однак є випадки коли до центру зайнятості звертаються особи, які перебувають у цивільно-правових відносинах або не припинили трудові відносини та не повідомляли про це центр зайнятості.

‼!!До центру зайнятості звернулася особа із заявою про надання статусу безробітного та із   заявою про призначення виплати допомоги по безробіттю. При цьому, в заяві про надання статусу безробітного вказала, що через відсутність роботи немає заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі, не забезпечує себе роботою самостійно, а також була ознайомлена під підпис з правами та обов`язками зареєстрованого  безробітного та з  настанням кримінальної відповідальності у разі подання недостовірних відомостей.Особі було надано статус безробітного, та призначено виплату допомоги по безробіттю.

При перевірці центром зайнятості обґрунтованості виплат матеріального забезпечення та надання соціальних послуг шляхом звірки даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних ПФУ було виявлено, що особа під час перебування на обліку в центрі зайнятості приховала факт належності до категорії зайнятого населення. В результаті проведеного розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення факт належності особи до категорії зайнятого населення та отримання доходу було підтверджено роботодавцем.

За виявленими фактами до винної особи було виставлено претензію на 7 075 грн., сума заборгованості  добровільно повернута до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в порядку досудового врегулювання спору.

‼!!ЗАСТЕРІГАЄМО

У разі неповернення коштів у встановлений строк, стягнення здійснюється у судовому порядку відповідно до чинного законодавства. Але тоді борг може значно зрости. Це пов’язано зі сплатою безробітним судового збору, а це 1,5% ціни позову, але не менше одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року. Станом на 01.01.2021 року – це 2270 грн.

У випадку стягнення заборгованості органами державної виконавчої служби, після винесення рішення суду, додатково стягується виконавчий збір у розмірі 10 % від суми стягнення та авансовий внесок у розмірі 2 % від суми боргу.

За певних обставин отримувачі незаконної допомоги по безробіттю можуть понести кримінальну відповідальність. Такі обманні дії кваліфікуються за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) - заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом від 2 000 до 3 000 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 200 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Переглядів 545
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua