19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Середа, 20 січня 2016 15:54

Електронні консультації на урядових веб-сайтах Чи можливе проведення онлайн-консу­ль­тацій на офіційних веб-сайтах центральних органів виконавчої влади?

Відповідно до статей 1 і 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 ро­ку № 2939-VI (далі — Закон № 2939) доступ до публічної інформації, тобто інформації, отриманої або створеної у процесі виконання суб'єктами владних повноважень обов'язків, передбачених законодавством, або інформації, яка перебуває у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, забезпечується систематичним та оперативним оприлюдненням інформації в офіційних друкованих виданнях, на офіційних веб-сайтах у мережі Інтернет, на інформаційних стендах, будь-яким іншим способом, а також наданням інформації за запитами на інформацію.
Статтею 5 Закону України «Про засади держа­вної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11 вересня 2003 року № 1160-IV (далі — Закон № 1160) передбачено, що забезпечення здійснення державної регуляторної політики охоплює, зокрема, оприлюднення проектів регуляторних актів задля одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань, а також відкриті обговорення за участю представників громадськості питань, по­в'язаних з регуляторною діяльністю.
Порядок оприлюднення проекту регуляторного акта задля одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань визначено у статті 9 Закону № 1160.
Також слід зазначити, що згідно з пунктом 2 Порядку оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 січня 2002 року № 3 (далі — Порядок № 3), інформацію про діяльність органів виконавчої влади оп­ри­люднюють у мережі Інтернет через розміщення і постійне оновлення міністерствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади інформації відповідно до вимог Закону № 2939 і Порядку № 3 на офіційних веб-сайтах, створення Єдиного веб-порталу Кабінету Міністрів України, призначеного для інтеграції офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади та розміщення інформаційних ресурсів відповідно до потреб громадян.
Слід також зазначити, що пунктом 8 Порядку № 3 визначено перелік інформації, яка розміщується на офіційному веб-сайті органу виконавчої влади.
Відповідно до пункту 12 Порядку № 3 на веб-порталі та офіційному веб-сайті органу виконавчої влади розміщується адреса електронної пошти структурного підрозділу, відповідального за приймання і реєстрацію вхідної кореспонденції, а також надається можливість добровільної реєстрації відвідувачів, щоб забезпечити ведення статистики відвідувань та підтримку функції зворотного зв'язку.
Водночас слід звернути увагу на те, що постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечен­ня участі громадськості у формуванні та реаліза­ції державної політики» від 3 листопада 2010 року № 996 затверджено, зокрема, порядок проведення консультацій із громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.
Пунктом 11 Порядку № 3 визначено, що консультації з громадськістю проводяться як публічне громадське обговорення (безпосередня форма) та вивчення громадської думки (опосередкована форма), а пунктами 12 і 13 Порядку № 3 передбачено, зокрема, що в обов'язковому порядку проводяться консультації з громадськістю як публічне громадське обговорення щодо проектів нормативно-правових актів, що мають важливе суспільне значення і стосуються конституційних прав, свобод, інтересів і обов'язків громадян, а також актів, якими передбачається надання пільг чи встановлення обмежень для суб'є­ктів госпо­дарювання та інститутів громадянського суспільства. Публічне громадське обговорення перед­бачає організацію і проведення теле- або ра­діо­дебатів, Інтернет-конференцій, електронних консультацій.
Згідно з пунктом 16 Порядку № 3 для проведення публічного громадського обговорення через електронні консультації з громадськістю використовується урядовий веб-сайт «Громадянське суспільство і влада» та офіційні веб-сайти органів виконавчої влади.

Визначення офіційної інформації

Які є критерії для визнання документів офіційними?

Згідно з абзацом другим статті 1 Закону Ук­раїни «Про інформацію» від 2 жовтня 1992 року № 2657-XII(далі — Закон № 2657) документ — це матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі.
Законом України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» від 23 вересня 1997 року № 539/97-ВР (далі — Закон № 539) визначено, що офіційна інформація органів державної влади та органів місцевого самоврядування — це офіційна документована інформація, створена в процесі діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, яка доводиться до відома населення в порядку, встановленому Конституцією України, Законом № 2657, Законом України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року № 2939-VI та Законом № 539 (абзац восьмий ст. 1 Закону № 539).
Відповідно до статті 22 Закону № 539 Закони України, постанови Верховної Ради України, укази та розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, постанови Верховного Суду України та Конституційного Суду України, рішення органів місцевого самоврядування, інші нормативно-правові акти публікуються в офіційних виданнях (відомостях, бюлетенях, збірниках, інформаційних листках тощо) та друкованих засобах масової інформації відповідних органів державної влади й органів місцевого самоврядування. Недержавні друковані засоби масової інформації мають право оприлюднювати офіційні документи органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до законодавства України і на засадах, передбачених укладеною угодою між цими органами та редакціями друкованих засобів масової інформації.

Плата за копіювання та друк документів

Коли особа звільняється від стягнення плати за копіювання або друк документів, наданих за запитом на інформацію?

Відповідно до статті 21 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 ро­ку № 2939-VI інформація на запит надається безкоштовно. Якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом понад 10 сторінок, запитувач зо­бо­в'я­заний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк. Розмір фактичних витрат визначає відповідний розпорядник на копіювання та друк у межах граничних норм, установлених Кабінетом Міністрів України. Якщо розпорядник інформації не встановив розміру плати за копіювання або друк, інформація надається безкоштовно.
При наданні особі інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується.
Статтею 29 Закону України «Про інформацію» від 2 жовтня 1992 року № 2657-XIIвизначено, що суспільно необхідна інформація — та, яка є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.
Предметом суспільного інтересу відповідно до цієї статті вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України, забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов'язків, свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

Переглядів 1631
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua