20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Вівторок, 29 грудня 2015 15:10

Договір про сплату аліментів на дитину

У ст. 189 Сімейного Кодексу України передбачено, що батьки мають право укладати договір про сплату аліментів на дитину, в якому визначають розмір, умови, порядок та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені законодавством.

Договір про сплату аліментів укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, у випадку недотримання такої процедури - договір визнається недійсним.

Нотаріальне посвідчення договору дає можливість здійснювати примусове стягнення, у такому випадку аліментний договір має силу виконавчого листа, є підставою для стягнення державним виконавцем коштів на утримання дитини в безспірному порядку.
Сторонами аліментного договору виступають батьки дитини, навіть якщо вони не перебувають у шлюбі.

Аліментний договір може бути змінено за взаємною угодою сторін або за рішенням суду. Зміна або припинення договору можлива у будь-який час за спільною угодою сторін і також підлягає нотаріальному посвідченню.

Розмір аліментів визначається сторонами, проте слід врахувати, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Способи виплати аліментів можуть бути різними: у частці від заробітку, іншого доходу платника аліментів, у твердій грошовій сумі тощо.

Договором про сплату аліментів може бути визначений різний порядок сплати аліментів - шляхом особистої сплати аліментів безпосередньо платником аліментів їх одержувачеві; шляхом сплати аліментів платником аліментів їх одержувачеві через третіх осіб (бабусю, дідуся); поштовим або телеграфним переказом аліментів на домашню або іншу вказану одержувачем аліментів адресу; шляхом перерахування аліментів на рахунок одержувача аліментів у комерційному банку або кредитній установі тощо.

Встановлено відповідальність за прострочення сплати аліментів, а саме при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

Матеріал підготував: приватний нотаріус Горбачук А.А.

Переглядів 2484
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua