19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Четвер, 17 грудня 2015 09:23

За півтора роки Міністерство юстиції перетворилося із корупційного монстра на сучасну установу, яка працює для громадян, - Павло Петренко

Рік, що минає, продемонстрував Україні і світу правильність напрямку реформ, заданого Революцією гідності, у якому було закладено підґрунтя для перетворення Міністерства юстиції із корупційного монстра на сучасну установу, яке забезпечує захист прав українців та надає їм зручні та якісні сервіси. Про це сьогодні, 10 грудня, у ході публічного звіту членів Уряду щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
За словами Міністра юстиції, попередня влада налаштувала Мін'юст як інструмент, що був націлений лише на одне – не працювати для українців, а заробляти на них. Черги, незручності, хабарі в усіх напрямках та на усіх рівнях діяльності міністерства – ось те, з чим щоразу стикалися наші громадяни, звертаючись до органів юстиції.
«Ще півтора роки тому, коли ми почали працювати у Міністерстві юстиції, цей орган був величезним монстром, який обріс безліччю невластивих юстиції та незаконних функцій. Тоді складалося враження, що єдиною метою існування того Мін'юсту було формування корупційних схем, через які вимивалися мільярди з державного бюджету. Спочатку важко було повірити, що цю заскорузлу систему можна змінити. Отже, у мене було лише 2 шляхи: пливти за течією або зламати систему під корінь, створивши принципово нову. Я однозначно обрав другий», - зазначив очільник Мін'юсту.
За його словами, стратегічними напрямками роботи із самого початку було визначено абсолютну ліквідацію корупційних схем на усіх рівнях, принципове перетворення системи органів юстиції на сучасну установу, яка захищає пересічного громадянина, надаючи якісні сервіси, швидко та зручно. Команда теперішнього Мін'юсту менше ніж за 2 роки продемонструвала реальні реформи, результатами яких вже сьогодні може скористатися кожен українець.
Під час звіту Павло Петренко зазначив, що було розпочато проведення реструктуризації та кадрового оновлення органів юстиції, що призвело до скорочення штату на 20% по всій системі та на 30% у центральному апараті, що істотно зменшило витрати на утримання установи. Завдяки відкритості проведення тендерних закупівель Міністерство юстиції за 2014 та 2015 роки разом витратило у 5 разів менше коштів, ніж попереднє керівництво за 2013 рік.
«Сьогодні ми можемо побачити зовсім інше обличчя Міністерства юстиції. Державний орган перетворюється на сучасну установу, що позбавляється від зайвих функцій, а необхідні локально – передає на місця», - наголосив очільник Мін'юсту.
«Міністерство юстиції успішно запровадило пілотні проекти онлайн-сервісів для населення та бізнесу. Починаючи з квітня 2015 року, отримати всі довідки, виписки та витяги можна в електронній формі онлайн, не виходячи з дому чи офісу без черг та хабарів. Реєстрація компанії стала можлива протягом 24 годин цілодобово онлайн. Також онлайн вже можна отримати всю необхідну інформацію з реєстру актів цивільного стану», - відзвітував Петренко.
Для українських молодят Міністерство юстиції створило можливість онлайн-запису на прийом до органів РАЦС з вибором зручних дати та часу, а новим та приємним сервісом для молодих батьків стала видача свідоцтв про народження дитини безпосередньо у пологових будинках. Сьогодні ця ініціатива вже діє у 14 містах України, а до кінця року працюватиме в усіх обласних центрах. На сьогодні у пологових вже видано 3 442 свідоцтва про народження дитини.
«Важливим є те, що вже з 1 липня розпочали свою роботу 100 центрів надання безоплатної правової допомоги. Понад 5 000 адвокатів надають консультації та правовий захист пересічних українців, які не можуть дозволити собі приватного захисника у всіх судових справах, у тому числі й проти держави. За перші 5 місяців роботи до центрів вже звернулися понад 35 000 громадян», - зазначив очільник Мін'юсту.
Серед досягнень Міністерства юстиції розробка антикорупційного законодавства та пакету законів, які забезпечують децентралізацію та демонополізацію реєстраційних послуг. Вже з нового року право проводити реєстрацію майна та бізнесу отримають представники місцевої влади та 7 000 нотаріусів по всій Україні. До того ж, наші громадяни самостійно зможуть обирати, хто проводитиме реєстраційну дію, а також місце її проведення.
Революційною подією для українського суспільства стало відкриття реєстрів нерухомості та бізнесу, завдяки чому чиновники більше не зможуть приховувати свої статки, отримані корупційним шляхом, та запуск реєстру корупціонерів.
Паралельно з цим Мін'юст продовжив люстраційні перевірки та запустив процес декомунізації. Міністерство юстиції, будучи активним учасником виконання умов щодо отримання Україною безвізового режиму, виконало їх на 100%. Окремим важливим напрямком роботи Мін'юсту залишається відстоювання інтересів України та українських громадян у міжнародних судах проти Росії.
Разом з тим, Павло Петренко окреслив пріоритетні напрямки роботи Міністерства юстиції на наступний рік. Так, у 2016 році Міністерство планує завершити кадрову реформу, розширити мережу центрів надання безоплатної правової допомоги, забезпечити передачу реєстраційних функцій на місця. Серед запланованих проектів Мін'юсту, які стартують наступного року, створення Будинку юстиції онлайн, наявність якого переведе отримання електронних сервісів громадянами на якісно новий рівень, а також реформа мережі тюрем з метою переходу до європейського типу закладів відбування покарань ув'язненими.
Звіт Міністра юстиції Павла Петренка щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України можна переглянути за посиланням: http://www.slideshare.net/minjust/10122015-56013017

Переглядів 1384
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua