23 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Понеділок, 30 листопада 2015 10:57

Довіреність. Порядок видачі

Згідно ст. 244 Цивільного кодексу України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.
Особа, яка бажає видати довіреність, має бути повністю дієздатною (досягти 18-ти років). На видачу неповнолітньою особою (з 14 до 18 років) довіреності щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальників і дозвіл органу опіки і піклування. Також, нотаріусу необхідно надати паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру.
Законодавством передбачена можливість видачі довіреності від імені юридичної особи. Наприклад, довіреність на ведення справ в суді, на підписання договорів тощо. У такому разі довіреність від імені юридичної особи підписуються особою, уповноваженою на це її установчими документами (статутом, установчим договором) це, як правило – Директор, Генеральний Директор, Голова Правління, Голова Господарства тощо і скріплюється печаткою юридичної особи.
Особа, яку уповноважують на вчинення певних дій (представник), має надати нотаріусу паспорт та довідку про присвоєнні ідентифікаційного номеру.
При видачі довіреності на розпорядження майном (транспортними засобами, нерухомим майном – квартирами, житловими будинками, земельними ділянками) нотаріусу бажано також надати документи, які підтверджують право власності на це майно - свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, міни дарування тощо, Державний акт про право власності на земельну ділянку.
Представник зобов'язаний вчиняти правочини за наданими йому повноваженнями особисто. Він може передати своє повноваження повністю або частково іншій особі, якщо він уповноважений на це довіреністю або примушений до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність. Тобто для видання довіреності в порядку передоручення необхідно, щоб в основній довіреності було зазначено, що вона видана з правом передоручення, або представник повинен подати докази на підтвердження того, що він примушений до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність.
Строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана.
Представництво за довіреністю припиняється у разі:
закінчення строку довіреності;скасування довіреності особою, яка її видала;відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;припинення юридичної особи, від імені якої видано довіреність;припинення юридичної особи, якій видана довіреність;смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.
Особа, яка видала довіреність, має право в будь-який час її скасувати, відмова від цього права є нікчемною. Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно сповістити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими видано довіреність.
Усі довіреності, посвідчені нотаріально, підлягають реєстрації у Єдиному реєстрі довіреностей, до цього реєстру заносяться також відомості про зміну або скасування довіреності, про передоручення за довіреністю. І тому, якщо в дійсності довіреності виникають хоча б якісь сумніви, особі, щодо якої вчинялася нотаріальна дія, слід звернутися до нотаріуса з запитом про надання витягу з Єдиного реєстру довіреностей .

Олег Пасько, начальник головного територіального управління юстиції у Волинській області

Переглядів 9680
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua