20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Понеділок, 05 жовтня 2015 11:56

Порядок формування дільничних виборчих комісій

ДВК утворюється відповідною районною, міської 9міста обласного значення без районного поділу), районною у місті виборчою комісією не пізніше як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості:
• для малих дільниць – 10-14 осіб;
• для середніх дільниць – 12-16 осіб;
• для великих дільниць – 14-18 осіб.
На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує 50 осіб, ДВК може утворюватися у складі голови, секретаря та двох – чотирьох членів комісії.
Право подання кандидатур (з урахуванням обмежень, установлених ч.2 чт. 12 Закону) до складу ДВК мають:
• обласна, районна, міська, районна у місті організація партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання;
• місцева організація партії, кандидатів у депутати від якої зареєстровано територіальною виборчою комісією в БВО з виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад;
• кандидат у депутати в ОВО;
• кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.
Обласні, міські (міст з районним поділом) виборчі комісії після закінчення реєстрації кандидатів у депутати у відповідних БВО, але не пізніше як за 21 день до дня голосування повідомляють відповідні районні, міські 9міст обласного значення без районного поділу), районні у містах виборчі комісії, які утворюють ДВК, про місцеві організації партій, кандидатів у депутати від яких зареєстровано в БВО, а саме:
• обласна виборча комісія – районні, міські, районні у містах виборчі комісії;
• міська виборча комісія (міст з районним поділом) – районні у містах виборчі комісії.
Подання щодо кандидатур до складу ДВК подаються до відповідної районної, міської (міста обласного значення без районного поділу), районної у місті виборчої комісії за формами, встановленими постановою ЦВК від 10.08.2015 року №155 «Про форми подань щодо кандидатур до складу виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення виборів депутатів Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ» (додатки 7-11), не пізніше як за 20 днів до дня виборів (до 4 жовтня 2015 року).
У разі невідповідності кандидатур, внесених до складу дільничної виборчої комісії, вимогам, зазначеним у ст. 21 Закону «Про місцеві вибори», а також у разі невідповідності внесеного подання щодо кандидатур до складу ДВК та доданих до нього документів вимогам частин 1,2,4 та 5 ст. 23 закону «Про місцеві вибори» внесені кандидатури вважаються відхиленими.
Рішення щодо відхилення кандидатур не приймається.
За наявності відповідного подання та за умови його відповідності вимога Закону до складу ДВК включаються:
• не більше однієї кандидатури від місцевої організації політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії ВРУ проточного скликання, - обов'язково;
• не більше однієї кандидатури від місцевої організації партії , кандидатів у депутати від якої зареєстровано територіальною виборчою комісією в БВО з виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад; кандидата у депутати в ОВО; кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, - шляхом жеребкування.
У разі, якщо до складу ДВК одночасно внесено подання щодо кандидатур від двох і більше місцевих організацій однієї партії, про утворення депутатської фракції, якої оголошено на першій черговій сесії ВРУ поточного скликання, які відповідають вимогам закону і підлягають обов'язковому включенню до її складу, до складу такої дільничної виборчої комісії обов'язково включається кандидатура від місцевої організації цієї політичної партії вищого щодо інших місцевих організацій партії рівня.
Кандидатури, подані іншими місцевими організаціями цієї партії, вважаються відхиленими. Рішення про відхилення таких кандидатур не приймається.
Подання щодо кандидатур до складу ДВК, повинні бути підписані керівником місцевої організації партії. При цьому підпис керівника місцевої організації партії повинен бути скріплений печаткою цієї місцевої організації партії або печаткою місцевої організації цієї партії вищого рівня.
У поданні зазначаються:
1) прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) особи;
2) число, місяць, рак народження;
3) громадянство особи;
4) освіта;
5) місце роботи (заняття), посада;
6) місце проживання (адреса житла) особи, а також контактні телефони;
7) наявність досвіду роботи у виборчих комісіях, комісіях з референдуму;
8) відомості про відсутність у особи судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, яка не погашена або не знята в установленому законом порядку.
До подання додаються:
1) ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України та сторінок, де зазначаються відомості про місце проживання відповідно до закону країни «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (ксерокопії тимчасового посвідчення громадянина України для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) кожної запропонованої особи;
2) заяви осіб, запропонованих до складу ДВК про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб'єкта подання, згоду виконувати посадові обов'язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії, про ненадання згоди на участь у роботі виборчої комісії іншим суб'єктам подання на відповідних виборах та з обов'язковим зазначенням відомостей про засоби зв'язку (контактний телефон).
При цьому до подань щодо кандидатур до складу виборчої комісії, що вносяться місцевими організаціями партій додається також копія свідоцтва про реєстрацію місцевої організації партії, засвідчена територіальним органом центрального органу виконавчої влади, до повноважень якого належать питання реалізації державної політики у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, або посвідчена нотаріально після офіційного оголошення про початок виборчого процесу).
Рішення про відхилення кандидатур не приймається (ч. 1 ст. 23 Закону).
Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу ДВК з виборів народних депутатів України затверджено постановою ЦВК від 14.09.2015 р. №291 «Про Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів депутатів ВР АРК, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ».
Для проведення жеребкування ДВК перш за все повинна визначити кількість вакантних місць у комісії – кількість місць у складі ДВК, щодо заповнення яких проводиться жеребкування. Такі вакантні місця визначаються окремо для кожної ДВК шляхом знаходження різниці між максимально можливою кількістю членів ДВК, та кількістю кандидатур, що обов'язково включаються до складу цієї ДВК.
Визначення вакантних місць. Наприклад, до ДВК середньої виборчої дільниці, максимальний склад якої може бути 16 осіб, 6 політичних партій, місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії ВРУ поточного скликання подали по 1 кандидатурі. Для знаходження кількості вакантних місць, необхідно знайти різницю між максимально можливою кількістю членів цієї ДВК (16- та кількістю кандидатур, що обов'язково включаються до складу цієї ДВК (6). Таким чином кількість вакантних місць у такій ДВК становить 10. Якщо б політичні партії, місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії ВРУ поточного скликання, подали сумарно не 6, а лише 2 кандидатури, кількість вакантних місць становила б 14 (16-2=14).
!!!!!! Кількість вакантних місць визначається для кожної ДВК окремо.
Жеребкування проводиться у разі, якщо кількість внесених кандидатур, які відповідають вимогам Закону і можуть включатися до складу відповідної ДВК шляхом жеребкування, є більшою, ніж кількість вакантних місць у складі цієї ДВК. Жеребкування не проводиться у разі, якщо кількість кандидатур, які запропоновані до складу відповідної ДВК, відповідають вимога Закону та можуть бути включені до її складу шляхом жеребкування, дорівнює або є меншою, ніж кількість вакантних місць у складі цієї ДВК. Наприклад, ТВК визначила, що кількість вакантних місць у певній ДВК – 12, а суб'єкти подання кандидатур внесли лише 11 кандидатур до складу цієї ДВК, у цьому разі всі внесені кандидатури включаються до складу ДВК, а жеребкування по цій ДВК не проводиться.
Жеребкування проводиться на засіданні районної, міської 9міст обласного значення без районного поділу), районної у місті ТВК не пізніш як на п'ятий день після закінчення строку внесення подань щодо кандидатур (не пізніше 9 жовтня 2014 року включено).
У разі, якщо до 04.10.2015 включно не надійшли подання щодо складу ДВК або якщо кількість запропонованих до складу ДВК осіб становить менше мінімальної кількості для ДВК відповідної виборчої дільниці (далі –ВД) (менше 10 до ДВК малої ВД, менше 12 осіб до ДВК середньої ВД та менше 14 до ДВК великої ВД, для виборчих дільниць з кількістю виборців , що не перевищує 50 осіб – менше 4 осіб у складі комісії), ДВК утворюється ТВК за поданням її голови на підставі пропозицій членів цієї комісії у мінімальній кількості (ДВК малої ВД – 10 членів ДВК, середньої ВД – 12, великої – 14, для виборчих дільниць з кількістю виборців, що не перевищує 50 осіб, - 4), з обов'язковим включенням до складу комісії кандидатур від місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії ВРУ поточного скликання, від місцевих організацій партій, які висунули кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, від кандидатів у депутати в ОВО, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, подання щодо яких внесені в установленому Законом порядку.
Одночасно з формуванням кожної ДВК виборча комісія призначає від різних суб'єктів подання кандидатур до її складу, керівний склад ДВК – голову, заступника голови, секретаря ДВК.
Якщо до складу ДВК включено дві особи від місцевої організації однієї партії (не більше ніж по одній кандидатурі від місцевої організації цієї партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії ВРУ поточного скликання, та місцевої організації цієї політичної партії, кандидатів у депутати від якої зареєстровано в багатомандатному виборчому окрузі), ці особи не можуть бути одночасно призначені на керівні посади в ДВК.
Рішення про формування складу ДВК оприлюднюється виборчою комісією, яка сформувала склад ДВК, у відповідних місцевих друкованих ЗИІ або в інший визначений нею спосіб не пізніше наступного дня після дня прийняття такого рішення. Рішення про зміни у складі ТВК оприлюднюється у тому ж порядку та в такі ж строки, однак не пізніше останнього дня перед днем голосування (с.8 ст.23 Закону).

Переглядів 16890
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua