28 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Основні меседжі пам’ятання Другої світової та розуміння воєнного сьогодення
П'ятниця, 06 травня 2022 13:15

Основні меседжі пам’ятання Другої світової та розуміння воєнного сьогодення

Восьмий рік поспіль Україна утверджує європейську модель вшанування подій Другої світової війни, яка акцентує на пам’яті як про всіх, хто боровся з нацизмом, так і про всіх жертв найкривавішого конфлікту в історії людства. Цього року заходи 8 і 9 травня проходитимуть в умовах повномасштабної агресії росії проти України, яка супроводжується численними воєнними злочинами та злочинами проти людства з боку російської армії та військово-політичного керівництва. Крім цього, російська федерація системно знецінює, перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, і ці дії набувають особливого розмаху до 9 травня.

Попри все Україна продовжує розвивати європейські підходи до меморіалізації Другої світової війни, акцентує на ключових посилах, які важливі для розуміння і пам’ятання її подій, героїв і жертв.

Тож до уваги основні меседжі пам’ятання Другої світової та розуміння воєнного сьогодення:

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей), результатом приходу до влади та змови антигуманних режимів – нацистського та радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав, свобод і життя людини. Зараз, як і в роки Другої світової війни, українці воюють із жорстоким і цинічним агресором. Те, що творять московські так звані військові на українській землі, є геноцидом українського народу, свідомим знищенням наших громадян.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. А українська земля була одним з основних полів битви у цій війні. Ціною перемоги стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та представників інших національностей, які проживали на нашій землі. Ми добре знаємо ціну війни, тому сьогодні боремося за мир і свободу.

Впродовж останніх десятиліть відзначення перемоги над нацизмом у російській федерації поступово перетворювалось на культ, метою якого є пропаганда війни, вивищення над іншими народами, привласнення собі статусу «головного переможця», виправдання агресивної ідеологічної мобілізації громадян, а також плекання безвідповідального та безпідставного реваншизму. Ми категорично проти намагань росії привласнити перемогу над нацизмом. Жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у цьому. Перемога – плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів.

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізують не тріумф переможців над переможеними, а мають бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

Сьогодні, коли росія напала на Україну і здійснює огидну, безчесну, засуджену всім світом незаконну агресію, ми не маємо права програти і не програємо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного сусіда-злочинця. Міць наших Збройних сил є запорукою існування держави, вільного життя кожного з нас. Агресора необхідно зупиняти. Та для цього Україні потрібна максимальна допомога: і військова, і гуманітарна, а також посилення санкцій проти РФ. А головне – консолідована позиція європейських і провідних світових держав.

Після перемоги у російсько-українській війні ми отримаємо нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає все суспільство, а Україна перейде виключно до європейської традиції відзначення 8 травня, як Дня пам’яті та примирення і вшанування жертв Другої світової війни. Перемогли нацизм – переможемо і рашизм! Слава Україні!

 

За матеріалами Офісу Президента України та Українського інституту національної пам’яті

Переглядів 708
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua