03 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Медична реформа: перші кроки вже зроблено
Четвер, 18 січня 2018 12:03

Медична реформа: перші кроки вже зроблено

Сьогодні Україна перебуває на війстрі медичної реформи, перші кроки якої поступово розпочинають втілюватися в життя. Саме про перші паростки нововвень у сфері надання медичних послуг для жителів району розповідає головний лікар Камінь-Каширського центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Соловей.

– Ігоре Петровичу, з 1 січня 2018 року стартувала медична реформа. Сьогодні вона в усіх на вустах. Розкажіть, чи відчутні перші зміни у повсякденній діяльності первинної ланки медицини району і які нововведення вже запрацювали на практиці.

– Президент України підписав прийнятий Верховною Радою Закон, а на засіданні Кабінету Міністрів укладені ключові документи щодо початку змін у системі охорони здоров’я. У першому півріччі буде відпрацьований підготовчий етап. Перед нами стоять важливі та непрості завдання. Серед них: здійснення автономізації закладів надання первинної медико-санітарної допомоги району, забезпечення амбулаторій та ФАПів необхідним обладнанням, приєднання до електронної системи охорони здоров’я та інші.

– Відомо, що описана система працюватиме так: кожен пацієнт (або його батьки) сам обирає лікаря, до якого бажає ходити на прийом. Ви вже розповідали, що для цього розглядається проект відповідної Декларації про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги. Скажіть, чи можуть вже сьогодні жителі району укласти згадані договори з обраними ними лікарями.

– Електронна система «eHealth» наразі працює в тестовому режимі. Повноцінна робота ресурсу повинна розпочатися з 1 квітня цього року. З того часу розпочнеться офіційне укладання Декларацій на надання медичних послуг. Вже сьогодні раджу жителям району обрати лікарів, у яких вони б бажали отримувати медичні послуги.

– Відомо, що реформа передбачає гарантований пакет безоплатної первинної медичної допомоги для кожного громадянина. Чи відомо, які послуги станом на сьогодні включені в цей перелік та на яку допомогу кожен житель району може розраховувати безкоштовно?

– Так, первинна медична допомога винятково буде безоплатною. На сьогодні розроблено проект Порядку надання первинної медичної допомоги, в який включено перелік послуг з надання первинної медичної допомоги. Ознайомитись з повним переліком сьогодні можна на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я України. Зауважую, що в обов’язки сімейного лікаря буде входити профілактика захворювань, які знаходяться у групах ризику, вакцинація, лікування найбільш поширених захворювань, видача рецептів та надання паліативної допомоги.

 

Довідково:

Перший випуск «Дайджесту змін в охороні здоров’я»

Другий випуск «Дайджесту змін в охороні здоров’я»

 

Сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1018
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua