29 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Пільгове перевезення: над чим працюють на місцях
Четвер, 14 грудня 2017 14:13

Пільгове перевезення: над чим працюють на місцях

Питання пільгового перевезення громадян нині доволі болюче як для самих пільговиків, так і для перевізників, представників виконавчої вертикалі влади у районі та області.

– Зараз у районі налічуємо 49 тисяч пільговиків різних категорій. Якщо цій кількості людей виділити хоча б по 30 грн на місяць, то необхідно знайти 17 мільйонів 640 тисяч гривень, – наголосив голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук.

Нагадаємо, що під час виїзного прийому громадян у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, що відбувся 20 листопада 2017 року у Камінь-Каширському районі, питання щодо забезпечення пільгового перевезення дітей війни та ветеранів праці порушували. Так, на думку керівництва району, доцільно було б напрацювати механізм так званої монетизації пільг, тобто «на руки» видавати кошти пільговикам для перевезення. Аби механізм був дієвим, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області дав доручення департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації детально попрацювати над пропозицією.

Варто зауважити, що з 2016 року повноваження організатора конкурсів з перевезення пасажирів на приміських маршрутах загального користування відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт» покладені на райдержадміністрації. Попередньо компенсація витрат за пільгове перевезення здійснювалась за рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам. Такий порядок обумовлено згідно з Порядком фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з Державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 р. № 256. Обсяг субвенції щорічно передбачався в Законі України «Про Державний бюджет України». Однак, особливо гостро це питання постало минулоріч, коли в головному фінансову документі країни не передбачили кошти на відшкодування пільгових перевезень. Не виділили кошти й на поточний рік.

– У результаті недоотримання місцевим бюджетом відповідної субвенції станом на 1 січня 2016-го року зареєстровано заборгованість за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом на приміських маршрутах у сумі 228,4 тисяч гривень, з якої на 1 грудня поточного року не відшкодовано перевізникам 148,4 тисяч гривень. Відповідно до підпункту 20-4 статті 91 Бюджетного кодексу України з 1 січня 2017-го видатки на пільгове перевезення пасажирів можуть здійснюватись за кошти місцевих  бюджетів, – повідомив начальник управління регіонального розвитку та інвестицій райдержадміністрації Олександр Нікітчук.

– Враховуючи відсутність можливостей передбачити в районному та сільських бюджетах кошти за проїзд пільгової категорії громадян, яких в районі дуже багато, райдержадміністрація зверталася із пропозицією відновити відшкодування за пільговий проїзд на приміських маршрутах з Державного бюджету. Разом із тим потрібно розуміти, що у разі безкоштовного проїзду всіх пільгових категорій громадян, маршрути будуть нерентабельними, що призведе до їхнього закриття, – зазначає голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук. – Таким чином, право окремих категорій пільговиків на пільговий проїзд не скасовано, однак фінансові можливості місцевих бюджетів не враховані та відповідного виділення коштів з державного бюджету не передбачено.

Наразі, інформацію щодо ситуації, яка склалася за участі водія маршруту «Щитинь-Луцьк» та інших подібних випадків передано до облдержадміністрації, де працівники профільного структурного підрозділу працюватимуть над вирішенням питання. Зазначимо, що на обласному рівні уже мали практику публічного обговорення порушених водіями правил на пільгове перевезення громадян.

 

Сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1477
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua