29 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Про систему дистанційного обслуговування в органах казначейства
Середа, 13 грудня 2017 10:26

Про систему дистанційного обслуговування в органах казначейства

Система казначейського обслуговування в Україні сформувалась під впливом постійних структурних змін у фінансовій сфері. На кожному етапі розвитку створювались нові передумови для подальшого удосконалення та ефективного управління державними фінансами країни. Одним із основних завдань органів казначейства є спрощення та вдосконалення обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів.

Інформаційні технології широко проникли в усі сфери нашого життя і банківська сфера також не стоїть осторонь. Тепер складно знайти банк без послуги дистанційного управління фінансами за допомогою інтернет-банкінгу. Державна казначейська служба України активно долучилася до цього процесу, запропонувавши своїм клієнтам систему дистанційного обслуговування (СДО).

СДО – це отримання казначейських послуг через інтернет. Віртуальне спілкування працівника казначейства і клієнта здійснюється в інтерактивному режимі. Після підключення безпекового модуля системи, яким організовується криптування каналу обміну з комп’ютера клієнта, підключеного до мережі інтернет, можна безпечно управляти своїми рахунками.

Головною перевагою СДО є те, що немає потреби витрачати час на поїздки до казначейства для здійснення тих чи інших операцій, отже, черги до операціоністів залишаються в минулому. СДО надійна і проста у використанні, не потребує додаткових знань. ЇЇ можливості дозволяють:

  • відправляти в казначейство всі види фінансових документів;
  • отримувати виписки та документи за всіма рахунками за будь-який період часу;
  • відстежувати всі етапи обробки платіжних документів у казначействі в режимі реального часу;
  • оперативно отримувати повідомлення про помилки;
  • здійснювати перегляд і друк вхідних і вихідних платіжних документів.

Весь обмін документами між клієнтом і казначейством здійснюється в електронному вигляді і від клієнта не потрібно надання підтверджуючих документів на паперових носіях. Однак, казначейство не знімає із себе зобо’язань в наданні за першою вимогою клієнта банківських документів у вигляді паперових копій.

Пілотний проект СДО було запущено органами казначейства у 2015 році, а впровадження системи здійснювалося поетапно. Першим кроком у практичному використанні стало  впровадження СДО у частині формування та передачі платіжних доручень з використанням електронно-цифрового підпису до органів казначейства та формування електронних виписок з рахунків розпорядників і отримувачів бюджетних коштів та інших клієнтів. Після вдалого старту розпочалося широкомасштабне впровадження сучасної системи обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів, яка передбачає дистанційне обслуговування через мережу інтернет з використанням електронного цифрового підпису.

З початку 2016 року функціонал СДО розширився – клієнти казначейства отримали можливість передавати засобами електронного зв’язку реєстри бюджетних та фінансових бюджетних зобов’язань. Система передбачає оптимізацію взаємодії розпорядників та одержувачів бюджетних коштів в процесі обслуговування в органах казначейства.

Наступним етапом було впровадження можливості щодо отримання та передавання документів планових показників, а саме: розподілів показників зведених кошторисів та планів асигнувань, помісячні розподіли міжбюджетних трансфертів, кошториси та плани асигнувань, розподілів відкритих асигнувань. На початок серпня 2016 року до роботи в СДО приєдналися клієнти усіх областей України. Органи казначейства ведуть постійну роботу щодо залучення до неї нових розпорядників та одержувачів бюджетних коштів.

Станом на 27 жовтня 2017 року казначейською службою укладено 13653 договори на дистанційне обслуговування із використанням програмно-технічного комплексу “Клієнт Казначейства-Казначейство”. Одним із позитивних моментів дистанційного казначейського обслуговування є досягнення економічного ефекту (зменшення паперового документообігу, витрат на транспорт, економія трудового часу). Зручним є й те, що підтвердні документи до бюджетних та фінансових бюджетних зобов’язань, які раніше необхідно було подавати до органів казначейства у паперовому вигляді, тепер передаються у електронному варіанті, а копії підтвердних документів зберігаються у базі даних.

Документ з прикріпленою до нього електронною копією паперового підтвердного документу завіряється трьома електронними цифровими підписами (бухгалтера, керівника та печатки установи) і є повним, достовірним та цілком легітимним відбитком оригінального документа. Клієнт несе відповідальність за достовірність і повноту інформації, зазначеної в електронному документі. Інформаційний обмін між органами казначейства та клієнтами  казначейства здійснюється за умови функціонування системи захисту інформації, що забезпечує конфідеційність та цілісність електронних документів.

Казначейство безкоштовно надає послуги з генерації ключів електронно-цифрового підпису, програмне забезпечення для створення захищеного каналу зв’язку з метою доступу до СДО через програмно-технічний комплекс “Клієнт Казначейства-Казначейство”. Органи ДКСУ також забезпечують безкоштовне встановлення та супровід системи. Сьогодні доопрацьовуються окремі проблемні питання, пов’язані із використанням СДО розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, зокрема можливість відправлення до органів казначейства електронних реєстрів виплат відповідно до постанови КМУ від 18.02.2016 №151 “Про затвердження Порядку взаємодії Міністерства фінансів, органів ДКСУ та установ, які здійснюють виплати пільг, субсидій, інших соціальних виплат, під час перерахування таких виплат”. Дистанційний доступ до дохідних рахунків, які відкриті в органах казначейства згідно з постановою КМУ від 16.02.2011 №106 “Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету”, буде можливим після повної централізації доходів на базі центрального апарату казначейства. Для використання клієнтами запроваджується можливість обміну файлами розписів фінансування та змін до них.

Впровадження системи дистанційного обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів за допомогою програмно-технічного комплексу “Клієнт Казначейства-Казначейство” стало одним із кроків наближення України до сучасних міжнародних стандартів інформаційно-економічного розвитку.

 

Управління Державної казначейської служби України у Камінь-Каширському районі                             

Переглядів 4824
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua