17 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Завдяки децентралізації люди відчули, що можуть і повинні впливати на розвиток своїх громад, – Людмила Даменцова
П'ятниця, 27 січня 2017 15:04

Завдяки децентралізації люди відчули, що можуть і повинні впливати на розвиток своїх громад, – Людмила Даменцова

Децентралізація в Україні вже має безліч прикладів успіху у вигляді об’єднаних громад і реалізованих ними проектів. Ефективність реформи також підтверджена зростанням місцевих бюджетів. Але головною особливістю децентралізації в Україні є зміна свідомості людей, які вже зрозуміли, що можуть впливати на розвиток своїх громад, і краще ніж вони цього ніхто не зробить. Про це сказала заступник директора департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Людмила Даменцова під час семінару «Реформи у сфері децентралізації та деконцентрації в Україні: досвід країн-членів ОЕСР», який проходить 26-27 січня у Києві.

«Сьогодні наші міжнародні партнери неодноразово згадували високі темпи процесів децентралізації в нашій країні. І дійсно, менше ніж за два роки у нас створено 366 об’єднаних громад. І це не просто 1740 місцевих рад, які об’єднали зусилля і почали працювати у нових умовах, це 1740 прикладів готовності людей брати ініціативу і ставати господарями у своїх громадах», – сказала Людмила Даменцова.

За її словами, вже перший рік існування об’єднаних громад довів, що на місцях знають, як розвивати території. В об’єднаних громадах швидко набувають необхідних знань, яких до реформи не потребували, бо не мали можливості їх використовувати. Об’єднані громади працюють і вчаться паралельно і, як наслідок, близько 95% з 1 млрд грн інфраструктурної субвенції було використано у 2016 році на необхідні людям проекти: ремонти доріг, шкіл, лікарень, дитсадків, вуличне освітлення, будівництво водогонів, оснащення ЦНАПів, придбання комунальної техніки тощо.

«Реформа перейшла в горизонтальну площину. В громадах вже не чекають на рішення згори. Там домовляються між собою, радяться, вчаться на досягненнях і помилках одне одного і рухаються далі», - сказала Людмила Даменцова.

За її словами, активніше почав працювати і механізм співробітництва громад. «Зараз укладено вже 73 договори про співробітництво. Близько 370 громад, серед яких і об’єднані, у співпраці реалізують спільні проекти, які розвивають території і дозволяють ефективно використовувати кошти місцевих бюджетів», – повідомила вона.

Людмила Даменцова подякувала представникам міжнародних проектів за підтримку реформи, за допомогу, яку вони надають громадам, і закликала до продовження спільної роботи, до втілення в Україні кращих світових практик заради поліпшення умов життя в кожній громаді.

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

 

Переглядів 1294
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua