17 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Звернення обласної державної адміністрації до мешканців області щодо запобігання пожежам в екосистемах
Понеділок, 22 серпня 2016 13:07

Звернення обласної державної адміністрації до мешканців області щодо запобігання пожежам в екосистемах

В області у зв’язку із погодніми умовами утримується надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Випалювання сухостою на сільгоспугіддях, необережне поводження з вогнем, непогашений сірник, недопалок у цей період можуть стати причиною пожеж. Крім того, вогонь може перекинутися на поряд розташовані приватні будинки, господарчі споруди, знищити врожай сільськогосподарських культур, лісові насадження.

Саме тому управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації звертається до мешканців області з проханням дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки та не провокувати загорання в екосистемах.

Особливу небезпеку становлять безвідповідальні палії, які самовільно підпалюють нескошену пересохлу від сонця траву, стерню та сміття. Дуже часто такі дії призводять до великомасштабних пожеж. Вкрай небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, газо- та продуктопроводів, покладів торфу.  Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Окрім того, коли горить суха трава у лісовій зоні, на торфовищах, то через відсутність під’їзних шляхів рятувальникам нелегко своєчасно дістатися до місця загоряння. Ускладнює гасіння й відсутність поблизу пожежних вододжерел.

Статистика підтверджує, що майже всі такі пожежі виникають через людський фактор.

Варто знати, що за самовільне спалювання рослинних решток на порушників, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, накладається штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Ситуація, що складається в області внаслідок несанкціонованого випалу сухостою, необережного поводження з вогнем у природних екосистемах, є складною та перебуває на особистому контролі голови обласної державної адміністрації.

Відтак, закликаємо мешканців області припинити спалювання сухостою на полях та присадибних ділянках, не допускати підпалів сухої рослинності, лісових насаджень і торфовищ, дбати про власне життя та здоров’я. Пам’ятайте: наслідком таких дій є не лише шкода довкіллю, що тягне за собою покарання, але й травмування, каліцтво або смерть винуватців.

Переглядів 992
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua