29 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>В області налічується 149 малокомплектних шкіл
Середа, 13 квітня 2016 15:56

В області налічується 149 малокомплектних шкіл

Питання оптимізації мережі малочисельних шкіл сьогодні є вкрай актуальним, позаяк, як відомо, з 1 вересня 2016 року припиняється фінансування з освітньої субвенції (з Державного бюджету) шкіл, де навчається менше як 25 осіб. Відтак в області започатковано комплекс нарад із реформування системи освіти, одна з яких відбулась 12 квітня 2016 року.

Ще напередодні голова облдержадміністрації Володимир Гунчик наголосив на необхідності формування загального бачення принципів оптимізації шкіл, адже це один із етапів реформування системи освіти, а відтак і підвищення якості освіти загалом.

Для цього ж, за словами Володимира Петровича, потрібно окреслити загальну ситуацію в області у розрізі районів, напрацювати план дій, і вже найближчим часом розробити загальну стратегію реформування шкільної освіти. І лише тоді подати пропозиції до уряду та вносити проект рішення на розгляд комісії облради. Разом з цим, під час наради, було відмічено: процес змін повинен відбуватися за підтримки органів місцевого самоврядування, районних рад, відділу освіти облдержадміністрації задля уникнення прецедентів та сплеску соціальної напруги.

Так із інформації начальника управління освіти, науки і молоді облдержадміністрації Людмили Плахотної стало відомо, що на сьогодні при нормі в 30 учнів, середня наповнюваність класу в області складає 11 учнів, а якщо виключити з цього списку місто Луцьк, то наповнюваність становитиме 8 учнів. Відтак нині в області 149 шкіл вважаються малокомплектними, під процес оптимізації підпадає 106 навчальних закладів. Зокрема, 66 шкіл І ступеня та 17 шкіл І-ІІ ступенів планується закрити, 10 шкіл І-ІІ ступенів реорганізувати в школи І ступеня та 13 шкіл І ступеня – реорганізувати в школи І-ІІ ступенів.

Окрім того, закцентували увагу на створенні базових (опорних) шкіл, які матимуть належну матеріально-технічну базу, адже одним із завдань реформування є забезпечення рівного доступу до якісної освіти. На даний час, за словами Людмили Плахотної, в області таких шкіл – поки дві, позаяк для створення опорної школи є ряд критеріїв. Однак було наголошено, що в Україні передбачається створення мережі таких шкіл, в тому числі і в області. Відтак прозвучало прохання до районів працювати в цьому напрямку та висувати пропозиції, адже в обласному бюджеті вже передбачено 11 млн. грн. саме на опорні школи.

Важливим в цьому аспекті є питання доїзду дітей до навчальних закладів, тому закупівлю шкільних автобусів теж детально обговорили. На сьогодні є потреба в 31-му автобусі. І варто відзначити, що в обласному бюджеті  на це передбачено 27 млн. грн., але тільки за умови співфінансування за схемою 50/50 з місцевими бюджетами.

Тож підсумовуючи голова облдержадміністрації наголосив на необхідності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо доцільності оптимізації шкіл. Разом із тим, Володимир Гунчик наголосив: заклади не закриватимуть, якщо громада вирішить узятися його утримувати.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1273

Медіа

Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua