14 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Волинь вшанувала колишніх в’язнів фашистських концтаборів
Понеділок, 11 квітня 2016 12:43

Волинь вшанувала колишніх в’язнів фашистських концтаборів

У день скорботи за колишніми в’язнями фашистських концтаборів в обласному центрі Волині, на Меморіальному комплексі «Вічна слава» біля Стели Скорботи відбулися заходи, приурочені Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Вшанувати пам’ять тих, хто відійшов у вічність після мордувань у таборах, й згадати тих, хто пережив ті страхіття, зібралася небайдужа громадськість, а також представники влади, зокрема заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець.

Відкрила коротке зібрання голова Луцької міської громадської ветеранської організації «Спілка в’язнів-жертв нацизму» Валентина Лазарук:

- 11 квітня 1945 року в’язні концтабору Бухенвальд підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на волю. За роки Другої Світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік,  із них 5 мільйонів – громадяни колишнього Радянського Союзу. Всього на території Німеччини та окупованих нею країн було більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейс марок чистого прибутку. Метою відзначення Дня 11 квітня є збереження пам’яті  про трагічні події Другої Світової війни, які забрали життя людей, що загинули у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового тримання. З того часу, щороку, за рішенням Організації Об’єднаних націй день 11 квітня відзначається у всьому світі як Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

Узяв слово також і Олександр Ніколаєв заступник голови Волинського обласного відділення Української організації «Спілка в’язнів-жертв нацизму». Чоловік, котрий дитиною потрапив до табору, оповів свої враження та пригадав історичні факти.

- Час поступово стирає у пам’яті жахи нелюдських злочинів фашизму, але й поступово згасає життя тих, кого полум’я війни безжалісно обпекло у дитячому та підлітковому віці, – наголосила Світлана Мишковець, звернувшись до присутніх. – Їх трагічне минуле заслуговує на глибоке співчуття та підтримку українського народу, всього цивілізованого суспільства. Держава, зважаючи на свої можливості, гарантує цій категорії населення підтримку. Одначе має бути й людський спогад про ті події, аби та сумна історія ніколи не зробила такого ж витка.

Окрім того, духовенство відслужило короткий молебень, потому ж усі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. На завершення до пам’ятних знаків поклали квіти.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1047
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua