03 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Невдовзі у районах створять центри безоплатної правової допомоги
Вівторок, 16 лютого 2016 13:37

Невдовзі у районах створять центри безоплатної правової допомоги

30 квітня 2016 року припиняють повноваження територіальні органи юстиції з питань державної реєстрації, тому передача повноважень від управління юстиції до місцевих органів влади щодо реєстраційних функцій – особливо актуальна тема. Як же працюватимуть виконавчі органи влади у цій сфері, зважаючи на нововведення, розповів заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник управління державної виконавчої служби у Волинській обл. Валентин Кухарик.

Загалом же виконавчі органи влади й місцеве самоврядування в більшості випадків готові працювати за новою схемою. Про це неодноразово заявляли, зокрема, представники виконавчого комітету Луцької міської ради. Єдиний нюанс – поки відсутнє рішення Уряду про передачу згаданих повноважень. Одначе, за словами Валентина Кухарика, питання – на постійному контролі.

Так працівники управління юстиції в області поспілкувалися з усіма головами райдержадміністрацій щодо готовності частково приймати повноваження органів юстиції. Мовляв, розуміння є. І, як наслідок, у кількох районах уже введено посади державних реєстраторів, котрі й надаватимуть згадану послугу. Зокрема, у Луцькій райдержадміністрації додано три посади: для підключення до реєстру бізнесу, до реєстру речових прав на нерухоме майно. Також працюватимуть державні реєстратори у Ківерцівській та Рожищенській райдержадміністраціях. Поки посади вакантні, одначе пошук претендентів уже триває.

У контексті питання голова облдержадміністрації Володимир Гунчик звернувся до керівництва виконавчих гілок влади у районах із проханням якомога швидше завершувати всі процедурні питання щодо створення відповідних структур уже до кінця цього тижня. Водночас наголосив: передачу відповідних повноважень слід завершити до 15 квітня цього року. А відтак дав доручення сформувати графік роботи разом із керівництвом обласного управлінням юстиції та інтенсивно працювати у цьому напрямку.

Що ж до нормативно-правових актів, що регламентують передачу даних повноважень, то Валентин Кухарик повідомив наступне:

– Для того, щоб Уряд України прийняв розпорядження про можливість виконання райдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування функцій щодо державної реєстрації, потрібен офіційний лист, як завершальний етап, від голів райдержадміністрації з інформацією про штатний розпис, структуру відповідних підрозділів  та їхні інформації, що заповнено 50% вакантних посад і працівники отримали ідентифікатори доступу.

Своєю чергою, фахівці управління юстиції готові надавати всю практичну і технічну допомогу щодо навчання реєстраторів, тимчасового забезпечення технікою тощо.

Варто відзначити, що відповідні функції відтепер виконують ще й нотаріуси. А останніх на території області – 27 державних та 111 приватних. Із ними проведено відповідне практичне навчання і вони готові надавати послугу, маючи ті ж права щодо реєстрації майнових прав, що й державні реєстратори.

Слід зазначити: відповідні зміни впроваджуються в контексті реформування територіальних органів Міністерств юстиції України та розвитку системи надання безоплатної допомоги, яким передбачається ліквідація районних, міських, міськрайонних управлінь юстиції та утворення об’єднаного міськрайонного управління юстиції в області. Тож невдовзі у районах створять центри безоплатної правової допомоги, де надаватимуть як безкоштовну первинну допомогу (надання роз’яснень, консультації тощо), так і вторинну, що стосується практичної участь у представлені інтересів громадян у суді.

Відповідно Володимир Гунчик наголосив: потрібно провести широку інформаційну кампанію, аби мешканці області знали, що такі центри починають функціонувати і фахівці готові надавати безоплатну юридичну допомогу.

– Потрібно надати інформаційний матеріал: місця розміщення і координати цих центрів безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, – підсумовуючи сказав Володимир Петрович.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1126
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua