06 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Головний фінансовий документ області прийнятий
Четвер, 11 лютого 2016 10:40

Головний фінансовий документ області прийнятий

Відбулося довгоочікуване для волинян засідання позачергової другої сесії обласної ради, позаяк саме сьогодні, 11 лютого, передбачалося розглянути низку важливих соціально-економічних програм та прийняти бюджет області на 2016 рік.

Проте, розпочалося засідання не з обговорення питань порядку денного, а з приємних моментів. Зокрема, за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розбудову Української держави, справу консолідації українського суспільства державними нагородами відзначено кількох волинян. Відтак,  орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджені директор товариства з обмеженою відповідальністю «ДОФ Арбо», депутат Волинської обласної ради Анатолій Бусько та Устилузький міський голова Володимир-Волинського району Віктор Поліщук. Грамоти Верховної Ради України отримали слюсар автоскладального заводу № 1 Олександр Великий, ректор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Олешко, Лищенський сільський голова Луцького району Василь Шкорупський, концертмейстер та артистка Волинського облмуздрамтеатру імені Т.Г.Шевенка Ярослав Зеленов та Катерина Шпак.

Потому депутати перейшли безпосередньо до виконання своїх повноважень. Відтак, представники депутатського корпусу обласної ради під час сьогоднішнього засідання визначили представників до складу поліцейської комісії,  підтримали звернення аграріїв щодо змін в податковому законодавстві, а також проголосували за прийняття рішень щодо ряду кадрових питань.

Зважаючи на те, що під час обговорення кадрових питань йшлося про звільнення окремих керівників комунальних підприємств, голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик запропонував перед голосуванням заслуховувати звіти керівників та рішення відповідних комісій.

На розгляд депутатів запропоновано ряд проектів обласних програм соціально-економічного та культурно-освітнього спрямування. Серед них й Регіональна програма підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2016 рік, яку представила начальник департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод. На жаль, незважаючи на те, що проект Програми був підтриманий на засіданні профільної комісії, депутати не проголосували за її прийняття. Серед аргументів – недостатня присутність у проекті заходів щодо забезпечення житлом учасників АТО та членів родин загиблих, виділення їм земельних ділянок, допомоги на лікування та медичні огляди. Попри зауваження Оксани Гобод, що усі ці заходи передбачені в інших державних та регіональних програмах, проект відправили на доопрацювання.

У свою чергу Володимир Гунчик зауважив, що проект зазначеної Програми уже майже 4 місяці розміщений для оприлюднення на офіційних веб-сайтах облдержадміністрації та облради. Відтак, викликає подив, чому запитання та зауваження постали саме під час сесійного засідання.

Натомість без зауважень прийнята Програма розвитку місцевого самоврядування у Волинській області на 2016 – 2018 роки, яку представила обласна рада. Ряд регіональних програм також прийняті, однак з численними зауваженнями та пропозиціями внести при необхідності зміни на наступному сесійному засіданні. Це, зокрема, стосується Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016 – 2020 роки, екологічної програми «Екологія 2016 – 2020».

Досить жваво відбувалося обговорення обласних «освітянських» програм, які презентувала в.о. начальника управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна. Одначе, з зауваженнями і пропозиціями програми прийняті. Володимир Гунчик, який також взяв участь в обговоренні, вкотре наголосив на необхідності співфінансування регіональних програм з районних та міських бюджетів, зокрема, в частині проведення тих заходів, які організовуються у районах та містах області.

Ряд зауважень висловив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик також в ході обговорення Програми підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності територіальних громад сіл,  селищ, міст області на 2016 – 2020 роки. Зокрема, на його думку, наразі недоцільно приймати програму, позаяк працює тимчасова комісія з питань перевірки комунальних  підприємств. Окрім того, Володимир Петрович вважає, що обласний бюджет не має можливостей, аби профінансувати програму в повному обсязі.

Опісля перерви розглянули депутати проект Обласної програми розвитку медіа-простору Волині та реалізації державної інформаційної політики на 2016 – 2020 роки, яку презентувала начальник відділу інформаційної політики облдержадміністрації Світлана Головачук. Слід зазначити, що проект цієї Програми, як і інші проекти, також був оприлюднений для громадського обговорення  на офіційному веб-сайті обласної ради майже три місяці тому, одначе, ніяких зауважень та пропозицій щодо заходів чи фінансування від громадськості або ж депутатів не надходило. Натомість сьогодні обговорення було доволі дискусійним.

Відтак, незважаючи на те, що чинне законодавство зобов’язує органи влади забезпечувати економічну підтримку засобів масової інформації, співзасновниками яких вони є, наразі депутати прийняли рішення не виділяти кошти у сумі 200 тис. грн., передбачені у проекті для газети «Волинь-нова», співзасновником якої є обласна рада. Виникли у депутатів питання й щодо фінансування «Волинської газети», одначе тут аргумент органів виконавчої влади області чіткий і законодавчо обґрунтований – обласна державна адміністрація вийшла з числа співзасновників редакції газети, а відтак і здійснювати економічну підтримку видання уже не повинна. Хотіли депутати почути й позицію редактора газети, одначе він не був присутній на той час у сесійній залі.

Звучали зауваження щодо недостатнього представлення у проекті Програми такого напрямку роботи, як інформаційна безпека, зокрема, щодо неповного покриття території Волині вітчизняним мовником. Слід зазначити, що не лише у зазначеному проекті передбачені заходи з вирішення такого актуального для нашого регіону питання. Як зауважила начальник відділу інформаційної політики облдержадміністрації, в області ведеться системна робота у цьому напрямку, а відтак низка листів лише протягом останніх двох років була скерована до вищих органів влади. Окрім того, найближчим часом на Волині запланована масштабна конференція із залученням відповідних фахівців всеукраїнського рівня.

У свою чергу, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик підкреслив, що вирішення технічної сторони зазначеного питання – справа державна, та і коштів потрібно немало –  22 млн грн., яких обласний бюджет виділити не зможе. А відтак він лобіював вирішення проблеми покриття території Волині вітчизняним мовником перед Президентом України.

 – Наше завдання –  змусити державу добудувати ці об’єкти комунікації, – наголосив Володимир Петрович.

Слід зауважити, що під час обговорення Програми депутати неодноразово наголошували на тому, що, зважаючи на нинішню політичну ситуацію, інформаційна політика є дуже стратегічною галуззю. Разом з тим, прийняли рішення про те, що не варто фінансувати проведення інформаційних кампаній, які, до слова, у минулому, 2015 році організовані з досить актуальних питань, таких як децентралізація влади, захист державних кордонів, формування патріотизму та громадської свідомості, підтримка та соціальний захист демобілізованих бійців АТО тощо.

Значно, у кілька разів, зменшили для облдержадміністрації й фінансування заходів з висвітлення діяльності органів влади, яке здійснюється шляхом укладання договорів з обласними, районними та міськрайонними засобами масової інформації з метою інформування населення про актуальні завдання державної політики у різних галузях, у тому числі у сфері освіти, охорони здоров’я, економіки, культури, спорту тощо. Слід зауважити, що переважна більшість таких заходів реалізується відповідного до вимог чинного законодавства саме облдержадміністрацією, натомість, для обласної ради депутати прийняли рішення виділити кошти, передбачені проектом Програми на ці видатки, у повному обсязі, що становить 500 тис. грн. на рік.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик запропонував депутатам звернути увагу на рішення профільної комісії, яка пропонувала  виділити однакові суми – по 250 тис. грн. як облдержадміністрації, так і облраді, одначе депутати не підтримали цю пропозицію.

Завершивши обговорення регіональних програм, депутати взялися за прийняття основного фінансового документу області. Під час обговорення проекту обласного бюджету виникли питання щодо фінансування «військових» програм. Відтак, голова облдержадміністрації повідомив, що програми доопрацьовуються та найближчим часом будуть представлені на розгляд депутатів. Також Володимир Гунчик запропонував оголосити нинішній рік роком співфінансування з районних бюджетів.

Загалом за рішення про обласний бюджет на 2016 рік проголосували 56 депутатів. Відтак Волинь отримала фінансовий документ, згідно з яким і буде розвиватися наш волинський край у цьому році, забезпечуватиметься соціально-економічний та культурно-освітній розвиток, а також буде здійснюватись соціальний захист населення.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1541

Медіа

Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua