29 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Туберкульоз. Що треба знати про його симптоми, діагностику та лікування?
Середа, 13 березня 2024 12:01

Туберкульоз. Що треба знати про його симптоми, діагностику та лікування?

Туберкульоз сьогодні – це небезпека, яка стосується кожного! З 1 березня по 1 квітня триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз. Ще в 1993 році Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила недугу глобальною проблемою. Вже чверть століття фахівці з усього світу намагаються взяти під контроль це захворювання та зупинити його поширення. Не дивлячись на зусилля, цифри статистики залишаються трагічними – щорічно туберкульоз забирає життя понад 1 млн людей на землі. В Україні від цієї хвороби щодня помирає 11 осіб.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років – 639 осіб; підлітки віком 15-17 років – 196 осіб.

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу. Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму туберкульозу, до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Ймовірність розвитку хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: кашель або покашлювання впродовж 2-х тижнів і більше, підвищена температура тіла – від 37,2 °С, різка втрата ваги, зниження працездатності й загальна втомлюваність, нічна пітливість, виражена задишка, при важких формах – кровохаркання. При появі даних симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря.

На туберкульоз може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на ТБ; людей, які живуть з ВІЛ; людей, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

Основним завданням Всеукраїнської акції боротьби з туберкульозом є нагадування про важливість профілактики цього захворювання. Запобігти розвитку туберкульозу допоможуть:

- вакцинація, яка проводиться на 3-5 день після народження;
- регулярне обстеження. Ранній початок лікування є запорукою успіху;
- повноцінне харчування;
- зміцнення імунітету;
- здоровий спосіб життя (повноцінний сон, контроль стресів, відмова від шкідливих звичок).

Хороші новини: туберкульоз лікується. Успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. Існують спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від кількох місяців.

Лікування протитуберкульозними препаратами в Україні – безоплатне!

Будьте здорові, бережіть себе  та ваших близьких!

 

Камінь-Каширський районний відділ ДУ «Волинський обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Переглядів 131
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua