27 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Завершення навчального року 2022-2023, облаштування укриттів, літнє дозвілля школярів та донати для ЗСУ: брифінг Волинської ОДА
Понеділок, 29 травня 2023 14:35

Завершення навчального року 2022-2023, облаштування укриттів, літнє дозвілля школярів та донати для ЗСУ: брифінг Волинської ОДА

Під час брифінгу у Волинській ОДА заступниця начальника управління освіти і науки Волинської ОДА Тетяна Соломіна підсумувала навчальний рік у волинських школах в умовах воєнного стану.

Зокрема, говорили:

✔️Про завершення 2022-2023 навчального року: завдяки освітянам та державі завершується складний навчальний рік. Безпекові умови, які були на першому місці, відрізняють цей рік від попередніх. Дуже швидко створювалися умови для дітей, облаштовувалися укриття. Саме наявність укриття змінила структуру навчального року та режим роботи шкіл. З’явились другі зміни, там де раніше їх не було. Складно було працювати освітнім закладам, які розміщені географічно ближче до кордону з білоруссю. Там навчання проходило дистанційно. Є приклади коли школи, які не мали укриття, працювали на виїзних сесіях. Під кінець навчального року кількість закладів, які мали можливість організувати очне навчання збільшилася на 30%. Це велика заслуга територіальних громад, які вклали кошти, і виставили пріоритетом те, що діти мають очно навчатися у школі.

✔️Про облаштування укриттів: попри те, що цей навчальний рік завершується, роботи з облаштування укриттів та їх дообладнання триватиме. Для того аби заклади мали укриття Волинська область отримала освітню субвенцію близько 47 млн грн. Розпорядженням голови ОДА створена комісія, яка буде розглядати пропозиції проєктів територіальних громад, визначати перелік громад та розмір співфінансування. Окрім того, багато закладів встановлюють модельні укриття за програмою «Безпечна школа», яку реалізовує Фонд Східна Європа. Таке укриття уже встановлено в Колодяжненській громаді. Багато шкіл отримали мультимедійні дошки й розмістили їх в укритті.

✔️Про рівень знань та досягнення учнів: цьогоріч навчання у 9 класі завершують 12 тисяч 879 учнів, з них 1325 учнів отримають свідоцтва про закінчення базової освіти з відзнакою. Також серед них 134 учні мають статус ВПО. Навчання в 11 класі завершують 7624 випускники. 691 учень є претендентом на золоту медаль, а 198 – на срібну. 70 учнів – це внутрішньо переміщені особи.

✔️Про набір у перший клас: згідно з чинним законодавством формування списків першокласників завершується 31 травня. Далі  наказом закладу освіти учні зараховуються до першого класу. За оперативними даними очікувана кількість учнів перших класів – 11 тисяч 645 школярів.  Це на 2-3 тисячі менше, ніж зазвичай. У минулі роки ця цифра була вищою. Наразі вона не остаточна, і до 1 вересня, маємо надію, вона буде іншою.

✔️Про роботу пришкільних таборів: для учнів початкової ланки освіти на Волині організують пришкільні табори з денним перебуванням. Територіальні громади самостійно приймають рішення про роботу таких таборів. Наразі зголосилися 4 громади, у яких буде організовано 19 таборів. Володимирська громада відкриє 7 таборів, де буде 1 041 дитина, у Дубівській - 1 табір зі 120 дітьми, у Колківській - 1 табір з 25 дітьми. Ковельська громада матиме найбільше пришкільних таборів – 10, де проводитимуть час 660 учнів.

18 з 19 таборів матимуть організоване харчування. Середня вартість харчування на день для однієї дитини – 65 гривень. Це кошти територіальної громади. Перевагу при зарахуванні надаватимуть дітям із малозабезпечених сімей, дітям воїнів Збройних сил України та дітям внутрішньо переміщених осіб. Зміни плануються з 2 по 29 червня. Крім цього заклади освіти пропонуватимуть екскурсії та майстер-класи, а також діти будуть зайняті у школі позашкільною діяльністю.

✔️Про скорочення освітньої мережі: це тривалий процес, який залежить від рішення територіальних громад. Деякі громади прийняли стратегії формування освітньої мережі, де чітко прописано в який рік, яка школа має понизити свій ступінь або закритися. Це залежить від кількості дітей, які проживають на певній території. Частково цей процес призупинило те, що вилучена частина шкільних автобусів.

✔️Свято останнього дзвоника: рішення про проведення свята останнього дзвінка заклади освіти приймають самостійно. Основна вимога – дотримання безпекових умов. Якщо школа велика, то дітей розводять у часі, дотримуємося безпекових умов і на випадок тривоги всі спускаються в укриття. Початкова ланка - одна лінійка, 5-8 класи - інша, 9-11 - ще інша. Якщо це маленька школа, то свято також має бути організоване з дотриманням тих же безпекових умов.

Цьогоріч у багатьох школах ухвалити рішення, згідно з яким, замість квітів вчителям будуть донати для ЗСУ, адже завдяки їм є можливість проводити свято.

 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 427

Медіа

Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua