26 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Реагування на критику ЗМІ та громадян>Відповідь на критичний матеріал «Мама загиблого волинського воїна витратила пенсію на проїзд по довідку» (Інтернет-видання «Волинські новини», 24.03.2016 р.)
Понеділок, 28 березня 2016 10:53

Відповідь на критичний матеріал «Мама загиблого волинського воїна витратила пенсію на проїзд по довідку» (Інтернет-видання «Волинські новини», 24.03.2016 р.)

Зміст критичного матеріалу

Джерело, в якому прозвучала критика

Реагування органу влади на проблему

«…Три місяці спливло, як у Красногорівці загинув 42-річний боєць 14 бригади Олександр Шеметюк. П’ять днів батьки чекали, поки до їхньої хати привезуть сина. Поїхали за ним на далеку Донеччину його брати – Сергій та Роман. Роман – кадровий військовий, він за останні роки багато бачив, багато знає про армійські порядки не з чиїхось слів. Його важко чимось вразити. Але й він не може дібрати слів про те, що робиться у Володимирі-Волинському, в 14-й бригаді.

«Уже більше двох тижнів мій братик у сирій землі лежав, коли я приїхав у частину, привіз довідку про смерть, військовий квиток. А він по документах на той час, виявляється, ще там служив! Його зброя ще була не списана. У мене нема слів. Хтось же повинен цим займатися! Якщо чесно, у мене також бракує слів, щоб висловити обурення і достукатися до чиновників – військових, цивільних: люди, два роки триває війна, на сході гинуть хлопці, які боронять нашу країну, яких ви туди послали. Так, саме ви. Бо військові виписують повістки, влада на місцях їх розносить. Тому ви відповідаєте за те, щоб дбати про родини загиблих. Поясніть, чому мама Саші Шеметюка мала за місяць виїздити в Камінь-Каширський у військкомат і райдержадміністрацію свою невелику трудову пенсію простої колгоспниці? Раз приїхала – привезіть цю довідку, другий – привезіть ту довідку… А клепки написати в одному списку всі необхідні документи у місцевих чинуш немає? То дозвольте запитати, що вони роблять на своїх посадах? Мало платять? У Польщу – на полуницю. А чоловікам – в армію на контракт. Там зарплата мінімум сім тисяч гривень», - обурюється чоловік…».

За цей час сім’ї полеглого воїна виділили земельну ділянку в Камені-Каширському і 10 тисяч гривень допомоги з районного бюджету. Статусу родини загиблого батьки досі не отримали. У департаменті соціального забезпечення лежить пакет документів на виділення 100 тисяч гривень з резервного фонду обласного бюджету. А в обласному військкоматі – документи для отримання 600 тисяч допомоги від держави. Але у цьому пакеті не вистачає двох «папірців» – акта розслідування смерті, який має надати військова частина, і висновку військово-лікарської комісії. Скільки ще родині загиблого доведеться кланятися чиновникам, щоб їх отримати?».

Інтернет-видання «Волинські новини»
(24 березня 2016 року, «Мама загиблого волинського воїна витратила пенсію на проїзд по довідку»)

http://www.volynnews.com/news/authority/mama-zahybloho-volynskoho-voyina-vytratyla-pensiiu-na-proyizd-po-dovidk/

В інформаційній довідці, яку надав Камінь-Каширський районний військовий комісаріат зазначалося: «За телефонною інформацією начальника штабу в/ч ПП В 0259 26.12.2015 р. під с. Красногорівка Донецької області при виконанні військового обов’язку помер уродженець с. Волиця Камінь-Каширського району Шеметюк Олександр Степанович (01.05.1974 р. н.)».

Після цієї звістки зі Сходу 28.12.2015 р. районна державна адміністрація спільно з районною радою направили мікроавтобус із 2-ма водіями задля доставки тіла на батьківщину, на що затрачено кошти в сумі 10 тис. грн. Крім того, за рахунок благодійних внесків (3 тис. грн.) депутата Волинської обласної ради Леоніда Стефановича були закуплені ритуальні атрибути для організації поховання Героя, тіло якого доставили додому та поховали – 30.12.2015 р.

Очільники району відвідали сім’ю воїна та вручили батькам матеріальну допомогу – 5 тис. грн. (допомога призначена згідно розпорядження голови райдержадміністрації від 28.12.2015 р. № 296).

Відповідно до листа управління Пенсійного фонду України в Камінь-Каширському районі від 24.03.2016 р. № 987/02-07, в січні поточного року сім’ю Шеметюка О. С. було повідомлено про умови призначення пенсії по втраті годувальника та надано перелік необхідних документів.

Прийшовши в лютому на особистий прийом до голови райдержадміністрації, мати військовослужбовця Галина Федорівна зазначила, що платить за проїзд, аби подати довідки у відповідні районні установи, тому що не має посвідчення, а пенсіонерів безоплатно не перевозять. Після перемовин очільника краю з місцевими перевізниками, вони погодилися встановити для рідних бійця безкоштовний проїзд (всі учасники АТО, які проживають на теренах району та члени родин загиблих користуються таким правом), інші маршрутні транспортні засоби – платні, позаяк перевізники немісцеві.

22.02.2016 р. на адресу Волинського обласного військового комісаріату передано пакет документів, які надійшли від батьків військовослужбовця на перерахунок пенсії по втраті годувальника.

10.03.2016 р. пенсійні справи Степана Івановича та Галини Федорівни Шеметюків було знято з обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Камінь-Каширському районі та направлено до головного управління в області (пенсія виплачена по 31.03.2016 р.)

Станом на сьогодні пенсія по втраті годувальника на батьків і дітей загиблого Шеметюка О. С. призначена в головному управлінні Пенсійного Фонду України у Волинській області (буде виплачена в квітні поточного року).

За вих. № 361 від 01.03.2016 р. до військової частини В 0259 Камінь-Каширським районним військовим комісаріатом скеровано запит на отримання результатів службового розслідування.

Районною державною адміністрацією листом від 18.03.2016 р. № 363/15/2-16 було направлене відповідне клопотання на адресу голови обласної державної адміністрації, в якому зазначалося наступне: «Районна державна адміністрація просить Вас спрямувати субвенцію з обласного бюджету для надання матеріальної допомоги в розмірі 100 тис. грн. матері загиблого військовослужбовця Шеметюка Олександра Степановича – Шеметюк Галині Федорівні, жительці с. Волиця Камінь-Каширського району». До цього листа додавалося рішення виконавчого комітету Пнівненської сільської ради та звернення громадської організації «Камінь-Каширський координаційний центр ветеранів АТО».

У лютому було замовлено виготовлення фотопортрета воїна, а на початку березня його розміщено на стенді пам’яті, присвяченому подвигу жителів району, які загинули під час виконання бойових завдань в зоні АТО.

Відділом освіти райдержадміністрації ініційована ідея виготовлення меморіальної дошки.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 22.03.2016 р. № 89 за родиною Героя закріплено директора територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) РДА Петра Денисовича Новосада.

На підставі пункту 11 Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військово-зобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 р. № 975, звернулися із заявою батьки померлого та дружина в інтересах двох неповнолітніх дітей. Станом на 24.03.2016 р. документи знаходяться в обласному військовому комісаріаті.

Переглядів 3156 Останнє редагування Понеділок, 28 березня 2016 11:00
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua