24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Оголошення>Дезінфекція на підприємствах, установах, організаціях
Понеділок, 30 березня 2020 12:11

Дезінфекція на підприємствах, установах, організаціях

Рекомендації щодо проведення дезінфекційних профілактичних заходів в адміністративних будівлях

  • Прибирання приміщень: вологе прибирання проводити до початку роботи установи та в кінці робочого дня з використанням миючих та дезінфекційних засобів;
  • провітрювання до початку роботи установи, в кінці робочого дня та кожні 3 год протягом дня;
  • проводити обробку поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, підлокітники, поручні сходинок, тощо) дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції шляхом протирання;
  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами, двічі протирають серветками, рясно змоченими питною водою. Змивання робочих розчинів з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами (підлога, стіни, двері, стільці тощо) не потрібно.
  • Туалети по мірі необхідності і після закінчення роботи підприємства ретельно очищують, промивають та дезінфікують методом зрошення, під час кожного прибирання туалетів протирають окремою серветкою, змоченою в розчині засобу вентелі кранів, ручки дверей, кнопки зливу і інші поверхні, яких торкаються руки людини при відвідуванні туалету.
  • для очищення килимових покриттів використовувати тільки порохотяги.

Дезінфекція на підприємствах продовольчої торгівлі

  • Дезінфекція на підприємствах продовольчої торгівлі, включаючи великі супермаркети, плодово-овочеві базари, склади, а також стаціонарні (палатки, кіоски, автофургони, павільйони) і пересувні (візки, кошики, лотки, авто лавки, автопричепи тощо) об’єкти дрібнороздрібної мережі і транспорт для перевезення харчових продуктів проводиться у відповідно до правил і нормативів, які регулюють їх діяльність.
  • Дезінфекція поверхонь, приміщень, торговельного (ваги, прилавки, вітрини, фасувальних агрегатів тощо) і технологічного обладнання (фаршевих машин, пилок, столів для обробки риби, м’яса, решіток, стелажів тощо, раковин і виробничих ванн), холодильного обладнання, тари, посуду, великого (стелажі, візки, транспортери) і дрібного інвентарю (лотків, таць, ножів, обробних дощок у відділах збереження продуктів, які швидко псуються (м’ясному, рибному, молочному, ковбасному, кулінарному, кондитерському тощо) проводять методом зрошення, протирання чи занурення.
  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами, двічі протирають серветкою, рясно змоченою проточною водою. Змивати робочі розчини з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами не потрібно.
  • Дезінфекція поверхонь приміщень, торговельного обладнання (платформи ваг, прилавків, вітрин, стелажів, фасувальних агрегатів тощо), інвентарної тари, дрібного і великого обладнання в бакалійних, хлібобулочних та інших відділах проводять методом зрошення, протирання чи занурення (дрібний інвентар) розчином засобу,норма витрати засобу 100-200 мл/кв.м.
  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами двічі протирають серветками рясно змоченими проточною водою. Харчове обладнання ополіскують водою від залишків дезінфікуючого розчину протягом 3-5 хвилин. Змивати робочі розчини засобу з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами не потрібно.
  • Поверхні вражені пліснявою, попередньо очищують і просушують, а потім двократно з інтервалом 15 хвилин обробляють методом протирання або зрошення розчином деззасобу.
  • Генеральну санітарну обробку підприємств продовольчої торгівлі проводять відповідно до внутрішнього розпорядку підприємства, але не рідше одного разу на тиждень. Дезінфекція у відділах швидкопсувних продуктів (м’ясному, рибному, молочному, ковбасному, кулінарному, кондитерському та інше) проводиться розчином деззасобу. Дезінфекція в бакалійних, хлібобулочних та інших відділах проводиться методом зрошення, протирання або занурення (дрібний інвентар) дезрозчином  згідно з інструкцією.
  • Туалети за необхідності  та після закінчення роботи підприємства ретельно очищають, промивають і дезінфікують шляхом зрошення. Норма витрати засобу становить 150-300 мл на 1 кв.м При кожному прибиранні туалетів протирають окремо виділеною серветкою, змоченою в дезрозчині вентилі водопровідних кранів, а також ручки дверей, спускові ручки та інші поверхні, яких торкаються руками люди в туалеті.
  • Прибиральний інвентар занурюють у розчин деззасобу, матеріал (губки, серветки, ганчір’я) замочують в дезрозчин.  Після закінчення дезінфекції ополіскують водою.

Які засоби використовувати для дезінфекції

Для проведення дезінфекції використовують дезінфекційні засоби  дозволені в Україні, що забезпечують ефективне знезараження щодо вірусних інфекцій.

  • При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (зі вмістом спирту вище 60%), (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації); у тому числі такі, які мають пролонгований терміном дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів, а саме: «Тонік «Біоцид плюс» – 6 год, «БактериоСол S» – 3 год, «БіоЛонг – шкірний антисептик» – 5 год, «Брилліант руки 2» – 3 год, «Сенсіва U» – 3 год.
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
  • для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно установи та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху, бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування, наприклад: «Жавілар Ефект», «Інкрасепт», «Дезактін», «Соліклор», «Дез Таб», «Дезараль», «Тентамін», «Бланідас 300», «Бланідас Актив», «Медикарин», «Лізоформін», «Гуасепт» та інші.
  • Поверхні (меблів, підвіконників, тощо) можна дезінфікувати спиртовими антисептиками швидкої дії: «Фамідез», «Септофан квік», «Еконор дез експрес».
Переглядів 6724
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua