04 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Оголошення>Держпродспоживслужба інформує
Четвер, 07 грудня 2023 15:03

Держпродспоживслужба інформує

Одержання високих врожаїв сільськогосподарських культур невід’ємно пов’язане із захистом їх від шкідливих організмів, серед яких мишоподібні гризуни займають особливе місце.

Мишоподібні гризуни не лише завдають значних збитків сільськогосподарському виробництву, а також є переносниками багатьох хвороб, небезпечних для людей (чуми, холери, туляремії, рожі) та свійських тварин – лептоспірозу, псевдотуберкульозу, туляремії та ін.

Третя декада листопада характеризувалася прохолодною погодою, температура повітря коливалась від +4 °С вдень та до -9 °С вночі, спостерігались опади у вигляді снігу. Утворився суцільний сніговий покрив. До встановлення снігового покриву в посівах озимого ріпаку нараховувалося 1,8, максимально 3,0 жилих колонії на гектар, на зернових культурах – 1,3 максимально 3,0, в посівах багаторічних трав – 3,3, максимально 6,0 колоній на гектар. На території області серед видового складу гризунівпереважають полівки та миша польова.

Сприятливим фактором для розвитку гризунів являється тривале утримання снігового покриву, під яким миші можуть харчуватись. Тому з ними треба вести непримиренну боротьбу, особливо на сільськогосподарських угіддях.

З огляду на характер розмноження і шкідливість гризунів, слід постійно проводити обстеження з метою контролю розвитку шкідників. Заходи з контролю щільності популяцій мишоподібних гризунів поділяють на профілактичні й винищувальні.

Найважливішими профілактичними заходами є агротехнічні: дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами на полях і в місцях резервацій гризунів (у лісосмугах та на узбіччях доріг і ін.), своєчасне й без втрат збирання врожаю, своєчасна та якісна оранка. Усе це позбавляє гризунів кормової бази і надійного сховища. Для захисту складських приміщень, зерносховищ, господарських будівель та приміщень, насамперед, необхідно забезпечити непроникливість у них гризунів і дотримуватись належного санітарного стану.

Якщо ж гризуни з’явились, необхідно вдатись до винищувальних заходів захисту. На невеликих полях, у фермерських господарствах та у приміщеннях їх можна відловлювати механічно, застосовуючи пастки різних модифікацій. Встановлюють пастки біля нір та на стежках, якими пересуваються миші й полівки. Якщо використання механічного методу буде недоцільно або неможливо, то слід вдатись до хімічного. При економічному порозі шкідливості (ЕПШ) мишоподібних гризунів на зернових та ріпаку – 3, на багаторічних травах – 5 жилих колоній на гектар слід застосовувати родентициди включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Систематичні обстеження, вчасний захист полів від мишоподібних гризунів, забезпечать збереження посівів та урожай озимих культур.

 

Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 148
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua