04 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Оголошення>Держпроспоживслужба інформує
Понеділок, 21 серпня 2023 09:12

Держпроспоживслужба інформує

У зв’язку із складними погодніми умовами та сезонним збільшенням кількості інсектів власники тварин стикаються з різними проблемами в утриманні тварин у підсобних господарствах. Сьогодні обговоримо захворювання, перебіг якого впродовж багатьох століть супроводжувався мільйонними смертями людей по всій земній кулі.

ВІСПА - гостре вірусне захворювання різних видів тварин та птиці, що характеризується розвитком на шкірі та слизових оболонках специфічного висипу. До віспи сприйнятлива людина.

Збудник хвороби - віруси, який у різних тварин подібні за будовою, проте різняться за патогенністю (вірус віспи корів спричиняє захворювання у корів, свиней та коней; вірус віспи людини- у людини, та великої рогатої худоби: вірус віспи овець - в овець та кіз; віруси віспи кіз та птиці - лише у кіз та птиці).

У тварин розрізняють два перебіги хвороби: доброякісний та злоякісний.

При доброякісному у тварин відмічають пригнічення, незначне підвищення температури, відмічається стадійне утворення віспяної екзантеми (почервоніння, яке переходить в утворення ран з подальшим загоєнням)  на вимені, губах, п’ятачку,  шкірі внутрішньої поверхні стегон , які швидко минають і тварини одужують.

При злоякісному спостерігають загальну кволість, гарячку, втрату апетиту та кон’юнктивіт. Захворювання часто ускладнюється пневмонією та гастроентериторм.

При геморагічній формі віспи (чорна віспа) внаслідок крововиливів в шкіру та внутрішні органи віспяні пухирці набувають чорного кольору, спестерігають виділення крові в сечі, криваві проноси, тяжкий стан тварин і висока летальність (до 90%). Кінчики вух, великі ділянки шкіри, а також ділянки вух некротизуються та відпадають.

Нині віспа у тварин має значне поширення в Африці, Азії зокрема на Середньому Сході. У неблагополучних господарствах хвороба завдає відчутної шкоди у зв’язку з високою летальністю серед ягнят(50%) і поросят(65%) та зменшенням настригу шерсті у овець.

Джерелом збудника є хворі тварини, а також перехворілі вірусоносії, у яких вірус зберігається на шкірі та шерсті до 8 тижнів. Факторами передавання збудника можуть бути контаміновані вірусом пасовища, кошари, предмети догляду, корми, шерсть, шкури, гній, одяг та взуття обслуговуючого персоналу. Швидкому поширенню інфекції в стаді сприяє передавання збудника доярками  під час доїння корів.

У людини. Виявляють натуральну віспу, джерелом збудника якої є хвора людини, коров’ячу віспу як професійну хворобу доярок. Особливою злоякісною формою хвороби є геморагічна (чорна) віспа людини.

Зазвичай хвороба проходить легко: відмічають головний біль, відчуття прострації, незначне підвищення температури,   висипання на бічних поверхнях живота, пахвинних впадинах, які , в подальшому, поширюються по всій шкірі та слизових оболонка. Наприкінці 3-го тижня відмічають повне одужання.

Неможливо не згадати титанічно роботу та внесок англійського лікаря Едварда Дженнера, який першим застосував щеплення людей натуральним вірусом віспи корів та , нарешті, зупинив епідемію «Чорної віспи».

Зважаючи на все вищевказане, Держпродспоживслуба закликає: при виявлення симптомів, які подібні до віспи - не займайтесь самолікуванням (диференційна  діагностика надто складна), а зверніться за кваліфікованою допомогою  до відповідного лікаря.

Для попередження захворювання потрібно дотримуватись елементарних заходів біобезпеки: унеможливити контакт хворих та здорових тварин; не використовувати одяг, засоби догляду за тваринами (щітки для шерсті, ножниці для стрижки шерсті, прибиральний інвентар), які можуть бути контаміновані вірусом. У поширенні віспи значну роль відіграють жалкі комахи, мишоподібні гризуни, коти та собаки, тому потрібно задіяти дієву схему боротьби з паразитами ( унеможливлення потрапляння в місця утримання тварин (стайні, стійла,  кошари) та знищення вже наявних можливих переносників інфекційних захворювань).

 

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Камінь-Каширського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Володимир МАКАРЧУК

Переглядів 257
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua