04 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Оголошення>Держпроспоживслужба попереджає!
Вівторок, 11 липня 2023 12:23

Держпроспоживслужба попереджає!

Ботулізм (Botulismus) - гостре харчове отруєння, що спричинене токсином мікроорганізму Clostridium botulinum, до якого сприятливі як тварини, так і люди.

Захворювання людини на ботулізм було описане ще в 1735 р. під назвою «отруєння ковбасною отрутою» (лат. Botulus- ковбаса) але і сьогодні зустрічається майже у всіх країнах світу. Трапляється рідко? але супроводжується високою летальністю - 60%.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних (без доступу кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Проблемою для діагностики та диференціювання захворювання є поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

Перші симптоми захворювання: інкубаційний період триває від кількох годин до 8 діб. Упродовж перших 48 годин розвивається весь симптомокомплекс отруєння: загальне нездужання, головний біль, закреп, розлади зору («подвійний» зір, «дрижання» очей, порушення акомодації), параліч язика та глотки, труднощі в ковтанні, утруднення мови, інколи глухота, загальний або частковий параліч м’язів. Смерть реєструється у 60% випадків, настає на 3-6 добу хвороби.

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботуліничною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якої дуже низькі.

Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. 

- Дотримуйтесь чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба перед засолом, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

- Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

- Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.

- Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки

- Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.

- Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

- Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, якість якої вам невідома!

 

Камінь-Каширське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 269
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua