20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Оголошення>До уваги власників ВРХ!
Понеділок, 15 травня 2023 14:23

До уваги власників ВРХ!

Серед вірусних захворювань сільськогосподарських тварин лейкоз великої рогатої худоби посідає одне з основних місць в Україні та на Камінь-Каширщині.

Лейкоз – хронічна інфекційна хвороба великої рогатої худоби, інших ссавців, яка характеризується ураженням кровотворної системи, утворенням пухлин в органах і тканинах організму.

Інфекційне захворювання, за рахунок широкого розповсюдження, наносить світовому скотарству значних збитків. Воно представляє потенційну небезпеку, особливо генофонду племінного молочного тваринництва, так як реєструється у високопродуктивних тварин найбільш цінних молочних порід.

При лейкозі великої рогатої худоби існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої.

Вертикальний шлях зараження характеризується передачею вірусу від матері до плоду під час внутрішньоутробного (пренатального) розвитку в останні 6 місяців вагітності. Але пренатальна передача лейкозу ВРХ не перевищує 20-ти випадків із кожної сотні можливих.

Основним у поширенні інфекції в природних умовах є горизонтальний шлях – контактна передача. Вірус лейкозу може передаватися від однієї тварини до іншої внаслідок спільного випасання худоби, контакту тварин між собою, користування загальним  водопоєм, через молоко, посуд.

За характером перебігу розрізняють гостру, підгостру і хронічну форму лейкозу. Гостра форма частіше виникає у молодняку віком 1,5–3 міс. Загибель тварин може наступати через декілька годин або тижнів з моменту інфікування, характерні ознаки хвороби можуть не проявлятися клінічно. Необхідно відмітити, що гострий і підгострий перебіги зустрічаються досить рідко. При хронічній формі  лейкозу, яка характерна для дорослих тварин, хворі живуть роками.

У хворих на лейкоз корів знижується молочна продуктивність, в секреті молочної залози накопичуються шкідливі для організму тварин і людини продуктів обміну, зокрема метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію.

Тому вживати такий продукт в їжу (без термічної обробки) а також випоювати телят - заборонено.

Лікування поки що відсутнє. Немає безпечних і ефективних профілактичних вакцин проти захворювання.

Профілактика. Вірус лейкозу нестійкий у зовнішньому середовищі, швидко руйнуються під дією високих температур – кип’ятіння, пастеризації. Тому санітарна обробка і знезараження інструментів, господарського інвентарю та приміщень дезінфікуючими  розчинами є одним із шляхів профілактики зараження лейкозом.

Пам’ятайте! Лейкоз у ВРХ – вирок! Якщо в результаті дослідження ви отримали повідомлення, що ваша тварина хвора - забороняється: випас в загальному гурті, або в місцях випасу здорових тварин; реалізовувати молоко та молочні продукти.

У разі виникнення суперечок щодо висновків лабораторної діагностики лейкозу ВРХ  на  вимогу  власника тварини Інститут з лабораторної діагностики проводить арбітражне дослідження,  але не пізніше  ніж через 15 діб після першого взяття крові.  Відбір проб крові  в  таких   випадках  проводиться   комісійно   за   участю спеціалістів   ветеринарної   медицини. Результати арбітражних досліджень є остаточними.

За правильного підходу до справи, виконання рекомендацій державної служби ветеринарної медицини є можливість якомога швидше оздоровити тваринництво від хвороби.

Тож дотримуйтеся таких простих правил:

– продаж, закупівлю худоби, здачу на забій проводьте тільки з відома державної ветеринарної служби,

– при завезенні худоби з інших регіонів обов’язкове тридцятиденне карантинування з дослідженням на лейкоз,

– власникам тварин обов’язково слід проводити ідентифікацію, регулярне обстеження ВРХ на лейкоз, починаючи з 6-місячного віку,

– при виявленні захворювання, рекомендовано здавати худобу на забій з подальшим проведенням дезінфекції приміщення.

Шановні камінь-каширці, просимо вас дбати про здоров’я своє та своїх близьких!

 

Камінь-Каширське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 254
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua