20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Оголошення>Фактори небезпеки повеней та паводків для здоров'я людей. Як уберегтися?
Середа, 12 квітня 2023 12:43

Фактори небезпеки повеней та паводків для здоров'я людей. Як уберегтися?

Наслідком надзвичайних ситуацій, викликаних повенями та підтопленням населених пунктів, може бути погіршення епідеміологічної ситуації, яка в цей час залишається напруженою.

Важливо знати, що за останні роки в Україні спостерігається показник захворюваності на вірусний гепатит А. Ця недуга, як інші гострі кишкові інфекції, передається переважно аліментарним (фекально-оральним) шляхом через недотримання особистої гігієни, забруднену, неякісну воду, що в більшості випадків є результатом підтоплення населених пунктів, джерел водопостачання. Під час проходження паводків та повені змиті нечистоти потрапляють в колодязі, що приводить до погіршення якості питної води. Тому необхідно завчасно зробити запас дезінфікуючих засобів для  проведення знезараження, а також дотримуватися основних вимог щодо облаштування громадських та індивідуальних колодязів.

Іншим негативним наслідком повені може бути масове заселення мишовидними гризунами жилих і господарських будівель під час підтоплення. Мишовидні гризуни є переносниками таких небезпечних захворювань, як туляримія, лептоспіроз, псевдотуберкульоз та інших небезпечних для здоров'я хвороб. Зараження людей проходить через воду, харчові продукти, забруднені виділеннями мишовидних гризунів.

Гострою проблемою є попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей. Без попереднього дослідження води на вміст нітратів з джерел децентралізованого водопостачання (колодязів) її не можна використовувати для питних потреб, приготування харчування дітям до 3-х років та вагітним жінкам. В умовах повені та підтоплення прибудинкових територій взагалі заборонено вживати в їжу питну воду з колодязів.

Основними заходами з попередження захворювань на гострі кишкові інфекції, гепатит, є дотримання особистої гігієни, вживання кип'яченої, або якщо є можливість мінеральної води, хлорування колодязів і їх очистка після спадання повені.

Держпродспоживслужба району пропонує проводити відкачування води, очистку зовнішніх і внутрішніх поверхонь колодязя з дезінфекцією. Ями для гноївки, гноєсховища, хліви для утримання худоби і птиці повинні бути герметичні, розміщені на відстані від колодязя не менше 20 м. Навколо колодязя необхідно влаштувати глиняний замок глибиною 1,5м, шириною 1-2м та бетоновану відмостку (з нахилом не більше 4-5º від зруба). Оштукатурити внутрішні поверхні між бетонними кільцями, щоб не допустити потрапляння в колодязі талої води, гризунів. Обмежити використання води з власного колодязя для водопою худоби так, як нітрати можуть потрапляти в молоко і не зникають у воді при її кип’ятінні. Для власних потреб, приготування їжі потрібно використовувати воду гарантованої якості (водопровідну, з артсвердловин, бутильовану).

З метою запобігання ускладнення епідемічної ситуації та попередження виникнення захворювань з водним шляхом передачі, Держпродспоживслужбою району надано рекомендації органам місцевого самоврядування щодо:

- моніторингу за станом джерел централізованого водопостачання та локальних артсвердловин, які забезпечують водопостачання закладів освіти та інших громадських установ;

- створення необхідного запасу дезінфікуючих засобів в комунальних господарствах, які є балансоутримувачами споруд та систем централізованого та локального водопостачання;

- проведення профілактичної дезінфекції таких споруд.

 

Камінь-Каширське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 355 Останнє редагування Середа, 12 квітня 2023 13:48
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua