20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Оголошення>Про дотримання правил охорони електричних мереж
Понеділок, 13 березня 2023 14:20

Про дотримання правил охорони електричних мереж

Відповідно до статті 22 Закону України від 09.07.2010 року №2480-VI «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» охоронні зони об'єктів енергетики встановлюються вздовж повітряних та кабельних ліній електропередачі, та навколо електростанцій, електропідстанцій, струмопроводів і пристроїв для забезпечення нормальних умов експлуатації об'єктів енергетики, запобігання ушкодження, а також зменшення їх негативного впливу на людей та довкілля, суміжні землі та інші природні об'єкти.

Охоронні зони уздовж повітряних ліній електропередачі встановлюються у вигляді земельної ділянки, і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони ліній від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на певній відстані в залежності від напруги ліній електропередачі.

Охоронні зони уздовж підземних кабельних ліній електропередачі встановлюються у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони від крайніх кабелів лінії на певній відстані в залежності від місця розміщення цих ліній.

Охоронні зони уздовж підводних кабельних ліній електропередачі встановлюються у вигляді водного простору від поверхні води до дна, обмеженого вертикальними площинами, віддаленими по обидві сторони від крайніх кабелів лінії на певній відстані в залежності від місця розміщення цих ліній.

Охоронні зони електричних станцій і підстанцій, струмопроводів та пристроїв встановлюються на певній відстані за периметром земельної ділянки, на якій ці об'єкти розміщені.

Згідно з Правилами охорони електричних мереж, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1455, охоронні зони електричних мереж встановлюються: уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів за умови їх невідхиленого положення на таку відстань по горизонталі:

- 2 метри — до 1 кВ;

- 10 метрів — 3—20 кВ;

- 15 метрів — 35 кВ;

- 20 метрів — 110 кВ;

- 25 метрів — 150 кВ, 220 кВ;

- 30 метрів — 330 кВ, 400 кВ, 500 кВ;

- 40 метрів — 750 кВ.

У відповідності до статті 32 Закону та пункту 8 Правил використання земель у спеціальних зонах об’єктів енергетики проводиться з певними обмеженнями.

В результаті проведених оглядів персоналом Рівненського регіонального центру обслуговування мережі у попередні роки фіксувалися випадки порушення охоронних зон повітряних ліній електропередач (далі - ЛЕП), а саме:

1) крадіжки металевих кутників з металевих опор магістральних ліній, що призводить до послаблення конструкцій металевої опори та може призвести до падіння опори та аварійного відключення повітряних ліній електропередач. При цьому, наголошуємо на недопустимості прийому конструктивних елементів повітряних ліній електропередач пунктами прийому металобрухту;

2) масове спалювання сухої трави та очерету, що може призвести до вимкнення ЛЕП від низової пожежі через іонізоване повітря. Також небезпеку пожеж становлять і необроблені поля із сухою травою, пожежонебезпечний період настає у березні-травні при масовому спалюванні сухої трави та у липні-серпні при дозріванні зернових культур;

3) самовільні забудови.

За період з 2015 року на повітряних лініях електропередач НЕК "Укренерго" сталося дев’ять випадків руйнування опор через наїзд великогабаритною сільськогосподарською технікою.

Територією Волинської області проходять ЛЕП 220, 330 кВ, через які відбувається передача електричної енергії від Рівненської атомної електростанції, які входять в єдину електричну систему України. Таким чином, аварійне відключення повітряних ліній електропередач може призвести до нещасних випадків із населенням, створення нештатних та аварійних режимів роботи Рівненської атомної електростанції та підстанцій 220, 330 кВ Рівненського регіонального центру обслуговування мережі, виходу з ладу дорогого обладнання та апаратури релейного захисту, і як наслідок, може стати причиною порушення електропостачання Волинської та Рівненської областей.

З метою збереження життя та здоров’я населення, запобігання відключення повітряних ліній електропередач, забезпечення безперебійного електропостачання Камінь-Каширського району та області в цілому, населенню, землекористувачам та суб’єктам господарської діяльності необхідно чітко дотримуватись вимог вищезазначеного Закону, Правил та Кодексу цивільного захисту України та не допускати їх порушень.

 

Відділ житлово-комунального господарства та екології райдержадміністрації

Переглядів 299
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua