20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Середа, 28 лютого 2018 15:29

Володимир Гройсман закликав Парламент згуртуватися довкола важливих законопроектів децентралізації

Подальша децентралізація владних повноважень в країні та якісне виконання завдань реформи потребує належного законодавчого забезпечення.  Прийняття Парламентом низки важливих законопроектів в контексті реформи надасть децентралізації нового імпульсу та створить правове підґрунтя для подальшого розвитку і підвищення спроможності місцевого самоврядування на всіх рівнях. Про це під час робочої наради з актуальних питань децентралізації сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, майже два десятки законопроектів з розвитку реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень, підвищення спроможності об’єднаних територіальних громад  очікують свого розгляду та прийняття Верховною Радою України. Кожен з них, за словами Глави Уряду, «є сполучною ланкою комплексної і основоположної реформи, від якості впровадження якої залежить ефективність змін у основних сферах життєдіяльності суспільства».

«За 4 роки децентралізації в країні, вона завжди знаходила підтримку в Парламенті. За цей час навіть ті, хто не розумів важливості реформи чи не хотів розуміти, змінили свою позицію, побачивши результати реформи за короткий час, і стали її прибічниками. Закликаю народних депутатів України і зараз згуртуватися довкола важливих законопроектів реформи.  Маємо спільно виправити ситуацію, коли потрібне законодавство наздоганяє розвиток територій, розвиток громад», - закликав Прем’єр-міністр України.

Серед пріоритетних, Володимир Гройсман назвав законопроект, який визначить міста обласного значення як спроможні громади, що дозволить їм стати активними учасниками процесу добровільного об’єднання територіальних громад.

«Міста обласного значення є найменш активними у процесі об’єднання громад. Це неправильно. Вони є центрами економічної активності і логічно, коли до них приєднаються довколишні громади. Ми пропонуємо для цього дієвий механізм: законодавчо визначаємо міста обласного значення спроможними громадами, і  це, в свою чергу, дає змогу приєднатися до них громадам сіл і селищ без проведення до міської ради такої громади виборів, як це відбувається в інших об’єднаних громадах», - зазначив Прем’єр-міністр.

Не менш важливим, за його словами є урядовий законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

«Він не передбачає змін чинного сьогодні адміністративно-територіального устрою, а лише визначає порядок та процедуру проведення таких змін. Також дає змогу запровадити реєстр адміністративно-територіальних одиниць, який сьогодні не ведеться в нашій державі, і  визначає суб’єктів процесу вирішення питань адмінтерустрою».

Нагадаємо, на початку лютого Глава Уряду заявив, що серед першочергових завдань - завершення реформи децентралізації, наголосивши, що для цього потрібно провести конституційні зміни, закріпити місцеве самоврядування на всіх рівнях, починаючи від громади і закінчуючи областями.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Переглядів 1608
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua