Версія для друку
Середа, 20 квітня 2016 10:52

Врегульовано питання пенсій осіб, які доглядають за престарілими

Депутати погодили зміни в частині осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Зокрема, визначено, що такого страхуванню підлягають особи, які доглядають за особами похилого віку, а не за престарілими як це визначено зараз.
Відповідний Закон (проект №2274а) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення правових норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню)" сьогодні було прийнято за основу та в цілому.
В Законі «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначається, що термін «особа похилого віку» використовується у значенні, встановленому Законом «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян
похилого віку в Україні». Зауважимо, цей Закон передбачає, що громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року.
Відповідно змінами визначається, що загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.
Аналогічні зміни внесено в частині сплати такими особами єдиного внеску.

Переглядів 3240