Версія для друку
Вівторок, 24 листопада 2015 11:03

Особливості перетину меж тимчасово окупованої території.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

На тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина.

На адміністративному кордоні вільної економічної зони «Крим» запроваджується тимчасовий прикордонний контроль.

На сьогодні прикордонний контроль та пропуск громадян України під час їх в'їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та виїзду з неї здійснюється за умови пред'явлення будь-якого документу: паспорта громадянина України; паспорта громадянина України для виїзду за кордон; тимчасового посвідчення громадянина України; дипломатичного паспорта; службового паспорта; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну; проїзного документа дитини.

З метою надійного контролю за виїздом на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим громадян, яким не виповнилося 16 років, під час здійснення прикордонного контролю службовими особами Державної прикордонної служби України перевіряються нотаріально посвідчені згоди (заяви) одного або обох батьків (усиновлювачів).

Службовими особами Держприкордонслужби були виявлені факти оформлення нотаріально посвідчених згод (заяв), в яких зазначено назву держави прямування «Російська Федерація», у зв'язку з чим до тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим не пропущено багато дітей.

Враховуючи вищевикладене та той факт, що тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим є невід'ємною частиною території України, звертаємо увагу на те, що зазначення в нотаріально посвідчених згодах (заявах) назви держави прямування «Російська Федерація», не може мати місце.

Переглядів 1454