Версія для друку
Понеділок, 09 листопада 2015 11:36

До уваги сільгоспвиробників та забудовників багатоповерхових будинків !

Як відомо, Міністерство юстиції в рамках реформування системи державної реєстрації вже запровадило низку нововведень, що вже встигли себе виправдати.

Наступним кроком на шляху реформування у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень стало прийняття 07 липня 2015 року Міністерством юстиції України наказу за № 1159/5 "Про реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо попередньої подачі заяв."

Даний пілотний проект запроваджений в управліннях юстиції Волинської, Київської, Одеської, Полтавської та Рівненської областей і спрямований на створення умов надання якісних адміністративних послуг передусім для сільгоспвиробників та тих, хто переробляє сільськогосподарську продукцію, (представників агробізнесу) та забудовників багатоповерхових будинків.

Отже, яким чином це відбуватиметься на практиці:

1. Особа, яка відповідно до наказу Мін'юсту № 1159/5 «Про реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо попередньої подачі заяв» (далі-Наказ) має право на попередню подачу документів в електронній формі (наприклад: забудовник або голова фермерського господарства) заключає договір з адміністратором Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (наразі ДП "Національні інформаційні системи").

Вартість підключення проводиться у відповідності до Договору про надання послуг з підключення та забезпечення технічної підтримки користування Державним реєстром речових прав на нерухоме майно (далі- Реєстр) і в ньому наведені тарифи на оплату послуг, зокрема вартість підключення становить 1500 грн.

Навчання відповідальної особи забезпечується у відповідності до Договору про надання інформаційно - консультативних послуг з навчання роботі з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Вартість цієї послуги становить 51 грн за одну академічну годину та норма часу проведення навчання - 2,5 академічних години, відповідно вартість навчання становить 127 грн 50 коп.

2. Робота в електронній системі можлива як з електронним цифровим підписом так і без його використання відповідним працівником (наприклад: бухгалтером) для роботи на спеціальному програмному забезпеченні, за допомогою якого здійснюється попередня подача заяв про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно в електронному вигляді.

3. Відповідний навчений працівник у цій програмі формує заяву про державну реєстрацію речових прав і сканує всі необхідні документи, що додаються до заяви відповідно до законодавства, за допомогою програмних засобів Державного реєстру речових прав та надсилає за допомогою програмного забезпечення Реєстру в електронному вигляді в чергу заяв до відповідного органу державної реєстрації.

4. Орган державної реєстрації прав протягом 6 днів, отримавши надісланий пакет документів, перевіряє наявність всіх необхідних для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно документів для прийняття відповідного рішення у відповідності до чинного законодавства.

5. Орган державної реєстрації прав після опрацювання електронного пакету документів, повідомляє заявника про попередній результат розгляду документів та запрошує його прибути на конкретну дату і час для пред'явлення оригіналів надісланих документів та отримання картки прийому заяви. З моменту отримання картки прийому починається відлік часу, визначений законодавством для проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно.

6. Заявник очікує на прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень протягом строку, зазначеному у законодавстві, та після того, в залежності від бажання: або відвідує відповідну реєстраційну службу для отримання паперового оригіналу документу, сформованого за результатом прийнятого рішення (витяг, свідоцтво), або не виходячи з офісу (чи з дому) отримує оригінал такого документу через Інтернет.

Які переваги надають зазначені зміни:
• Мінімізують контакт заявника із чиновником, а відтак знижується ризик корупційного зв'язку;
• Надають можливість подання заяв у необмеженій кількості без черги у зручний для заявника час;
• Візит до органу державної реєстрації для подачі документів та отримання карток прийому заяви відбувається на заздалегідь зазначену дату і час та займає для заявника до 3-5 хвилин на кожну подану заяву (замість близько 30 хвилин раніше).
• Слід зазначити, що опосередковано позитивний ефект від запровадження цих змін отримують і пересічні громадяни:
• Оскільки для осіб, на яких поширюється дія зазначеного наказу Мін'юсту, відпадає потреба займати та відстоювати черги, а потім відповідно й затрачати час на подання своїх численних заяв і документів, це значно розвантажить загальну чергу на прийом та видачу документів;
• Також у зв'язку з електронною подачею документів, за результатом якої в Державному реєстрі речових прав будуть сформовані відповідні системні папки з документами від забудовників багатоквартирних будинків, громадяни зможуть користуватися наявною в них інформацією, що позбавить їх від зайвих звернень до таких забудовників та пришвидшить процес розгляду документів таких заявників.
Потрібно відмітити, що станом на сьогоднішній день проведено навчання та надано доступ до Реєстру таким сільськогосподарським виробникам Волинської області, зокрема: СГТОВ "Лище", ТзОВ "В. Прометей", ТзОВ "Городище" та Сільськогосподарське ТзОВ "Ратнівський аграрій" і п'ять сільськогосподарських виробників знаходяться у процесі підключення.

Додатково зазначаємо, що інформацію щодо реалізації наказу Мін'юста стосовно підключення до Реєстру можна отримати на офіційному веб-сайті ДП "Національні інформаційні системи" за адресою www.nais.gov.ua та за №№ телефонів 77-06-92 та 77-06-91.

Переглядів 1648