Версія для друку
Вівторок, 16 грудня 2014 16:58

ПОРЯДОК ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ МАЛОЛІТНІМИ ТА НЕПОВНОЛІТНІМИ ГРОМАДЯНАМИ УКРАЇНИ

Згідно зі ст. 6 Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття (18 років). Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Не¬повнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.
Дитина не може самостійно перетнути кордон: лише в супроводі одного або обох батьків. Якщо дитина перетинає кордон у супроводі одного з батьків, то потрібна нотаріальна згода іншого. Ця згода оформлюється у вигляді заяви, справжність підписів батьків (одного з батьків) на такій заяві засвідчується нотаріусом.
Проте згідно з Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (в редакції від 11.07.2007), не вимагається нотаріально засвідчена згода другого з батьків у таких випадках:
1. якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;
2. якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, за яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку (неповнолітнім громадянам України можуть видаватись паспорти громадянина України для виїзду за кордон згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.1995 № 231 в редакції від 12.06.2013), у разі постійного або тимчасового проживання за кордоном, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;
3. у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).
Якщо ж дитина перетинає кордон у супроводі уповноваженої особи, скажімо, вихователя чи керівника організованої групи, потрібна згода обох батьків, за винятком вищезазначених випадків.
Питання виїзду організованої групи (дві більше дитини) дітей віком від 6 до 18 років за кордон на відпочинок та оздоровлення за попередньо визначеними та затвердженими маршрутом і програмою перебування регулює Порядок організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 № 1251 (в редакції від 21.12.2011).
У таких випадках оформлення виїзду групи дітей проводиться за наявності у кожної дитини проїзного документа, що видається підрозділами Державної міграційної служби за місцем проживання дитини.

Матеріал підготував приватний нотаріус Горбачук А.А.

Переглядів 1748