Версія для друку
П'ятниця, 29 січня 2021 11:31

Встановлення меж земельної ділянки в натурі

Встановлення меж земельної ділянки в натурі на місцевості – це визначення за допомогою геодезичних пристроїв місцезнаходження поворотних точок меж земельної ділянки та їх закріплення межовими знаками.

Нормативно, процедура виносу меж земельної ділянки регулюється Інструкцією про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, яка затверджена Наказом Держкомзему № 376 від 18.05.2010 р.

Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Виконувати роботи по встановленню меж (відновленню) земельної ділянки в натурі (на місцевості) має право юридична особа, що володіє необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі якої працює не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників або фізична особа – підприємець, яка є сертифікованим інженером-землевпорядником.

Межовий знак – це спеціальний знак встановленого зразка, який встановлюється для закріплення місцезнаходження поворотних точок земельної ділянки на місцевості.

Відповідно до інструкції про встановлення меж земельної ділянки, межові знаки бувають трьох видів.

Перший вид – знак спеціальної конструкції, який складається із 4 елементів (металева марка у формі кола; закладний дюбель; стержень фіксуючий червоного кольору; стовпчик установочний).

Другий вид – металева труба діаметром 3-7 см. висотою 80 – 100 см. із привареною зверху металевою табличкою (пластиною) для написів.

Третій вид – дерев’яний стовп, який має такі параметри: діаметр – не менше 10 см., висота не менше 100 см. із хрестовиною у нижній частині та верхньою основою для написів.

Межові знаки встановлюються у поворотних точках меж земельної ділянки, але не рідше ніж через 200 м. Мінімальна відстань між межовими знаками в поворотних точках меж земельної ділянки не повинна бути менше ніж 1 м.

Передача межових знаків на зберігання власнику (користувачу) земельної ділянки здійснюється за актом прийомки-передачі межових знаків на зберігання.

Ціна (вартість) встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та терміни виконання таких робіт залежать від площі земельної ділянки, складності робіт та інших факторів. В таких випадках ціна (вартість) та терміни виконання робіт обговорюються із клієнтом в кожному конкретному випадку.

45004, Волинська область, м. Ковель, вул. Степана Бандери, 5, тел.: (03352) 53063

Камінь-Каширське бюро правової допомоги м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка,8, тел.: (03357) 2-23-03

Переглядів 2286