Версія для друку
Середа, 10 травня 2023 14:16

Держпродспоживслужба інформує: санітарні вимоги та норми для перукарень і салонів краси

Салони краси та перукарні надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високоякісними, але і безпечними для здоров’я.

У випадках порушення гігієнічного та санітарно-протиепідемічного режимів у перукарні або салоні краси виникає ризик зараження клієнтів та майстрів грибковими захворюваннями шкіри, волосся і нігтів, герпесом, стафілококовими інфекціями, педикульозом, гепатитами В та С і навіть сифілісом та ВІЛ/СНІД.

Знання вимог санітарного законодавства та їх дотримання допоможуть працівникам зазначених закладів уникнути порушень та ризиків стати осередками хвороб людей.

Камінь-Каширське районне управління нагадує про необхідність дотримання вимог Державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів ДСПіН 2.2.2.022-99.

Основні положення ДСПіНу 2.2.2.022-99 "Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів":

  • Усі види перукарського обслуговування дозволяється проводити тільки в спеціально обладнаних приміщеннях – перукарнях.
  • Перукарні можуть розташовуватися в окремих будівлях і в торгових центрах. Також допускається розміщення на перших поверхах житлових будинків з обладнанням входу, окремого від входів до квартир.
  • Склад та площі основних, робочих та допоміжних приміщень повинні відповідати санітарним вимогам. Перукарні повинні мати мінімальний набір приміщень: санвузол, кімнату відпочинку та прийняття їжі, комору.
  • Стіни, стелі та підлога всіх приміщень повинні мати рівну гладку поверхню, бути доступними для санітарної обробки і дезінфекції.
  • Робочі зали обладнуються робочими місцями, що складаються з стінного дзеркала з полицею, тумбочки (візка) для інструментарію, перукарського крісла з регульованою висотою і підставкою для ніг.
  • Робоче місце для манікюру обладнується спеціальним манікюрним столом висотою від підлоги не менше 0,7 м. Поверхня стола повинна бути зроблена з вологостійкого матеріалу, що витримує багаторазову дезінфекцію. Поблизу від стола для манікюра обладнується раковина для миття рук і інструментарію.
  • Косметологічний кабінет обладнується косметологічним кріслом, столиком (візком) для інструментарію, стільцем, що обертається, тумбою для косметологічних препаратів, умивальною раковиною, настінним дзеркалом, фізіотерапевтичним обладнанням, стелажами для чистої білизни, приладами для проведення дезінфекції та стерилізації. Все обладнання косметологічних кабінетів повинно мати позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.
  • Перукарні обладнуються: водопроводом, каналізацією, опаленням, вентиляцією, електропостачанням. Вентиляційні системи перукарень, вбудованих в житлові будинки, встановлюються окремо від вентиляції цих будинків.
  • За відсутністю централізованого гарячого водопостачання обов'язковим є установлення електричних проточних обігрівачів або інших нагрівально-опалювальних систем. Забороняється нагрівання води в відкритих місткостях.
  • Показники температури, вологості та швидкості руху повітря в приміщеннях перукарні повинні відповідати нормам згідно додатку Рекомендується для контролю використовувати гігрометер.
  • Виробничі приміщення перукарень повинні мати природне та штучне освітлення.

Особливу увагу звертаємо на дотримання вимог до проведення перукарських робіт та правила особистої гігієни персоналу перукарень:

  • Перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом, нігті повинні бути чистими.
  • Персонал повинен мати необхідну кількість комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування, але не менше 2-х.
  • Допускається застосування стерилізаторів, що мають сертифікат відповідності і дозволені до застосування Міністерством охорони здоров'я України. Стерилізація проводиться згідно з інструкцією по використанню, затвердженою МОЗ України.
  • Для дезінфекції приміщень і інструментарію дозволяється використання дезінфекційних засобів, які мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, виключно відповідно до методичних вказівок по їхньому застосуванню.
  • Всі приміщення перукарні до початку або після закінчення роботи підлягають щоденному ретельному вологому прибиранню з застосуванням дезінфектантів. Протягом робочого дня проводиться дезінфекція і поточне прибирання поверхонь, до яких дотикаються відвідувачі (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полиці робочих місць та ін.). Раз в місяць перукарня закривається на одну зміну для проведення дезінфекції і загального прибирання всіх приміщень. Рекомендується вести журнал вологого прибирання та дезінфекції.
  • Інструменти після кожного використання підлягають обов'язковому знезаражуванню дезінфектантами, механічній очистці та стерилізації. Рекомендується розробити власні інструкції щодо обробки різних інструментів враховуючи санітарні правила, інструкції до дезінфекційних засобів та інструкції по використанню стерилізатора.
  • Інструменти повинні зберігатися в спеціально відведеному місці для інструментарію біля робочого місця або в особистій шафі майстра, що розташовується у побутовій кімнаті.
  • Перукарня повинна мати запас білизни в кількості, достатній для забезпечення безперервної роботи та індивідуального використання. Дозволяється використання одноразових, вафельних, махрових та інших видів рушників для індивідуального застосування.
  • Під час обслуговування клієнт повинен бути укритий чистим пеньюаром. Місце стикання пеньюара з тілом клієнта (шия) закривається одноразовим комірцем чи серветкою. Допускається використання одноразових пеньюарів.
  • Працівники перукарні повинні мати змінний або одноразовий одяг для роботи (фартухи, халати та ін.). У зимовий період необхідно мати змінне взуття з щільного матеріалу, що легко миється.
  • Всі препарати, що використовуються в перукарні (для забарвлення волосся та ін.), повинні мати сертифікат відповідності та позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.
  • Весь інструментарій, що використовується при проведенні хімічної завивки та забарвлення, повинен зберігатися в чистому сухому виді у спеціально відведеному місці чи у підсобному приміщенні.
  • У перукарні повинно бути забезпечене окреме зберігання чистої та використаної білизни.
  • Прання використаної білизни проводиться у пральнях або у перукарні за наявності спеціально відведених місць у підсобних приміщеннях, допускається використання автоматичних пральних машин. Прання білизни вдома забороняється.
  • Працівники перукарні повинні ретельно виконувати правила особистої гігієни. Майстер зобов'язаний слідкувати за своїм зовнішнім виглядом.
  • Працівники перукарень повинні проходити попередні (перед прийняттям на роботу) та періодичні медичні огляди.
  • Також, звертаємо увагу всіх на те, що зараз триває карантин, тому робота закладів побутового обслуговування повинна здійснюватись відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 №20.

 

Розроблено Камінь – Каширським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області на підставі Державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів, затверджених постановою першого заступника Головного державного санітарного лікаря України від 25 березня 1999 р. N 22.

Переглядів 882