Версія для друку
Середа, 22 лютого 2023 10:40

Збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу

Щороку, у весняний період, фіксуються випадки торгівлі ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна. Збирання даних видів рослин шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій. Реалізація червонокнижних видів рослин, а також конвалії звичайної відбувається в місцях масової торгівлі (ринках) та поза їх межами. 

Нагадуємо, що торгівля рослин занесених до Червоної книги України на ринках, у тому числі лікарських, заборонена відповідно до абзацу 5 пункту 41 Правил торгівлі на ринках (затверджені спільним наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 № 57/188/84/105 , зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 р. за № 288/6576).                                                     

Також частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ» торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.  Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.

 

Відділ житлово-комунального господарства та екології райдержадміністрації

Переглядів 296