Версія для друку
Понеділок, 24 вересня 2018 09:46

Що необхідно знати про Дунайську Транснаціональну Програму

19 серпня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми (Interreg V-B Danube - CCI 2014TC16M6TN001).

Експерти Українського інституту міжнародної політики пояснили, чим важливе це рішення:

  • Ратифікація угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми створює правові підстави для отримання коштів з фондів ЄС та здійснення спільних проектів з країнами-членами Європейського союзу, зокрема, в рамках Європейської стратегії для Дунайського регіону.
  • Дунайська транснаціональна програма є фінансовим та євроінтеграційним інструментом. Метою програми є розвиток громад в 14 країнах Дунайського регіону (Австрія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Німеччина, Угорщина, Молдова, Чорногорія, Румунія, Сербія, Словенія, Словаччина та Україна) шляхом зміцнення транскордонного співробітництва.
  • Програма сприяє якісним змінам регіону через фінансування проектів спрямованих на підвищення конкурентоспроможності бізнесу, інвестування в соціальні інновації, розвиток енергоефективності, розбудови інституційної спроможності та  подолання екологічних загроз.
  • Формат програми передбачає проведення щорічних конкурсів проектних заявок для потенційних партнерів. Наразі, два конкурси вже відбулися та проекти почали реалізовуватися. Оголошення про початок наступного конкурсу очікується наприкінці цього року.
  • Українська частина Дунайського регіону охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області. Брати участь в конкурсах проектних пропозицій можуть місцеві та регіональні органи влади, міжнародні організації, неприбуткові установи. Зацікавлені сторони, що територіально не охоплені програмою, проте є компетентними у сферах пов’язаних з Дунайським регіоном та діяльність яких спрямована на користь програмі також можуть подавати свої проекти. Під час другого кола конкурсу проектних заявок програми, з 22 обраних проектів-переможців, сім проектів були подані за участі українських партнерів. Таким чином, вже незабаром перші українські проекти почнуть реалізовуватися в рамках програми.
  • Для підтримки програми в Україні було створено Національний контактний пункт Дунайської транснаціональної програми. Серед головних завдань пункту є надання підтримки у розробці, імплементації та оцінці проектів, пошуку та інформуванню потенційних проектних партнерів та підтримки комунікації між учасниками.

 

Український інститут міжнародної політики

Переглядів 1998