Версія для друку
Вівторок, 03 липня 2018 14:27

Громад, які не користуються перевагами децентралізації, усе менше – результати щомісячного моніторингу Мінрегіону

Лідерство у формуванні об’єднаних громад утримує Житомирщина. Найкраще співпрацюють громади Полтавщини та Вінниччини. Найбільше старост обрано на Хмельниччині. Найшвидше подали проекти на кошти інфраструктурної субвенції громади Закарпаття, Донеччини та Харківщини… У чому лідирують, а у чому відстають регіони, як розподіляються і використовуються кошти державної підтримки, що відбувається в секторі медицини, освіти, молодіжної та соціальної політики, адміністративних послуг - ці та багато інших даних – у щомісячному моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, що здійснюється Мінрегіоном (ЗАВАНТАЖИТИ).

«Дані щомісячного моніторингу демонструють, що завдяки децентралізації скрізь в країні - у регіонах і громадах - продовжують відбуваються процеси, спрямовані на розвиток територій. В кожній області триває добровільне об’єднання громад, усе більше громад співпрацюють для вирішення спільних проблем. У багатьох містах і селах будують чи ремонтують дитсадки, школи, медичні заклади, ЦНАПи та іншу соціальну інфраструктуру. Цифри та факти вперто доводять, що реформа не зупиняється і що на місцях розуміють, як важливо підтримувати ці зміни і рухатися швидко», - прокоментував дані моніторингу перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода.

За даними Мінрегіону, перспективні плани формування територій громад, затверджені урядом, покривають 76 % території країни. «Отже абсолютна більшість громад вже бачать, куди треба рухатися, щоб гарантовано стати на шлях розвитку. Очікуємо, що найближчим часом перспективні плани прокриють усю територію країни. Таке завдання стоїть перед обласними держадміністраціями», - зазначив В’ячеслав Негода.

Як відомо, перспективними планами на 100% вже покрита територія Кіровоградської та Рівненської областей. На розгляді центральних органів виконавчої влади - зміни щодо перспективного плану Чернігівської області. Обласні ради Тернопільщини, Херсонщини та Хмельниччини прийняли зміни до перспективних планів, які тепер покривають усю територію цих регіонів. Донецька та Луганська області, де зараз нема обласних рад, мають перспективні плани на усю територію, затверджені обласними адмінстраціями. 

Перший заступник Міністра також нагадав, що в Україні ще 128 районів з 465 (не враховуючи 25 окупованих районів) не беруть участі у процесах добровільного об’єднання громад.

«Мінрегіон за підтримки міжнародних проектів та за участі українських експертів активізував роз’яснювальну роботу в цих районах. Але відчувається, що там головною проблемо є не брак інформації про реформу, а відсутність бажання змінюватися. Тому ми розраховуємо на активність місцевих лідерів – журналістів, активістів, депутатів, голів ще необ’єднаних громад. Чим частіше ви нагадуватимете мешканцям громад, колегам і очільникам районів про переваги, а отже і про необхідність змін, які передбачає децентралізація, тим більше шансів, що ваші громади ще встигнуть скористатися своїм шансом і зробити ривок у розвитку ще цього року. Залишати усе як є і чекати, доки громади об’єднуватимуть адміністративним шляхом – це дуже слабка позиція для тих, хто прагне буди лідером і мати підтримку людей», - сказав В’ячеслав Негода.

 

Джерело: https://decentralization.gov.ua/news/9042

Переглядів 1976